Un inalt responsabil taiwanez se va deplasa saptamana viitoare in China pentru intrevederi istorice care vor marca primul contact oficial intre conducerile celor doua teritorii de la incheierea razboiului civil in 1949, scrie Agerpres.

Wang Yu-chi, presedintele Consiliului pentru afaceri continentale care stabileste politica Taiwanului privind China, este asteptat marti, 11 februarie, la Nanjing, unde se va intalni cu omologul sau Zhang Zhijun, seful Biroului chinez pentru afaceri taiwaneze. Discutiile ar urma sa se desfasoare pana la 14 februarie.

Intrevederea este rezultatul eforturilor depuse de cativa ani de cele doua parti pentru a-si pansa ranile razboiului civil soldat, in 1949, cu aparitia "Republicii Chineze" (denumirea oficiala a Taiwanului) si a "Republicii Populare Chineze". In acel an, doua milioane de chinezi fideli liderului nationalist Chiang Kai-shek, invins de trupele lui Mao, s-au refugiat pe insula Taiwan, iar de atunci Beijingul si Taipeiul isi revendica separat autoritatea deplina asupra Chinei.

Beijingul considera ca Taiwanul ii apartine si nu a renuntat la reunificare. Asperitatile dintre cele doua parti s-au atenuat dupa alegerea ca presedinte in Taiwan a lui Ma Ying-jeou in 2008. Reales in 2012, el este favorabil stabilirii de legaturi cu China.

Dupa contacte timide in anii 1990, Taiwanul si China au intrat in 2010 intr-o etapa decisiva pe calea dezghetarii relatiilor, prin semnarea unui acord-cadru de cooperare economica, sub impulsul lui Ma Ying-jeou. Acest acord si alte gesturi de deschidere, cum ar fi reluarea de zboruri aeriene directe, nu au fost totusi negociate decat de organizatii semi-oficiale, Beijingul si Taipeiul neavand in continuare nicio relatie oficiala.

Vizita care incepe in 11 februarie "are implicatii cruciale pentru continuarea institutionalizarii de relatii intre cele doua maluri ale Stramtorii Formosa", a declarat Wang YU-chi presei, la sfarsitul lunii ianuarie, in momentul anuntarii deplasarii sale.

Diplomatul ar urma sa dicute in special crearea de birouri de legatura, integrarea economica regionala si accesul la ingrijiri medicale pentru studentii taiwanezi din China.