Ucraineanul care a incercat, vineri seara, sa deturneze un avion de pasageri spre Soci (Rusia), afirmase in ajun ca vrea sa-l "salveze" pe presedintele ucrainean Viktor Ianukovici care, in opinia lui, este "ostaticul" lui Vladimir Putin, a declarat pentru AFP un oficial regional din Harkiv, potrivit Mediafax.

Suspectul, identificat sub numele de Artiom Kozlov, "ar trebui sa fie examinat de un psihiatru", a apreciat Ivan Vartcenko, consilier regional din Harkiv si membru al partidului de opozitie Batkivsina (Patria).

Recunoscand ca il cunoaste pe Kozlov, Vartcenko a povestit ca acesta a studiat la Universitatea Aerospatiala din Harkiv si se ocupa de grafica paginilor de internet, insa in ultima perioada Kozlov avea un "comportament deviant".

In ajunul tentativei sale de deturnare a unui avion turc, Kozlov le-a spus mai multor persoane, inclusiv lui Vartcenko, ca Ianukovici este "tinut ostatic" de catre presedintele rus Vladimir Putin si trebuie sa fie salvat.

"Nu am reusit sa-l calmam, dar nimeni nu se astepta ca el va fi capabil sa incerce sa deturneze un avion", a adaugat acest oficial.

Potrivit serviciilor speciale turce si ucrainene, suspectul a afirmat, la bordul avionului, ca "Putin si Ianukovici au mainile patate cu sange" si a cerut "eliberarea (manifestantilor) detinuti in Ucraina".

Kozlov a fost retinut de fortele speciale turce la cateva ore dupa aterizarea avionului Boeing 737 al companiei turce Pegasus pe aeroportul Sabiha Gokcen, pe malul asiatic al Istanbulului.

Un purtator de cuvant al serviciilor de securitate din Ucraina a anuntat ca acest barbat era "in stare de ebrietate avansata" si ca a incercat sa intre in cabina pilotilor strigand "Sa mergem la Soci".

Cei 110 pasageri care se aflau la bordul acestui avion ce se deplasa intre Harkiv (Ucraina) si Istanbul, au fost evacuati fara probleme, la patru ore dupa tentativa esuata de deturnare.