Ambasadoarea Romaniei la Stockholm a sugerat, sambata, intr-un articol publicat in presa interzicerea cersetoriei in Suedia, pentru a descuraja romii sa vina sa se instaleze in mahalele, transmite AFP.

"Este important ca cersetoria pe strada sa nu fie incurajata in Suedia", a scris ambasadoarea Raduta Matache in cotidianul de referinta Dagens Nyheter.

"In acest domeniu exista o posibilitate pentru municipalitatile suedeze, si anume sa interzica cersetoria daca alte masuri pentru rezolvarea problemei nu isi ating obiectivul", a adaugat ea.

Saracia extrema a romilor veniti in ultimii ani din Romania este o problema din ce in ce mai frecvent dezbatuta in Suedia, unde au aparut mici mahalale la marginea marilor orase.

Perceptia ca majoritatea cersetorilor din Suedia sunt romi este larg raspandita in randul populatiei. Orientandu-se doar asupra cetatenilor Uniunii Europene, Ministerul Adacerilor Sociale din Suedia a numarat 370 de persoane fara adapost in 2012, dintre care "o majoritate imensa" proveneau din Romania.

Raduta Matache a aratat ca Romania depune eforturi pentru a ameliora situatia celor 600.000 de romi din tara si ca suedezii ar trebui sa contribuie.

"Cersetoria este interzisa nu numai in Romania, ci si in alte cateva state UE, cum ar fi de exemplu Danemarca si Olanda. Autorizarea ei in unele tari UE, printre care Suedia, nu faciliteaza eforturile Romaniei de a obtine integrare sociala si un acces mai bun la locuri de munca", a subliniat ambasadorul.

In ianuarie, ministrul suedez al Integrarii Erik Ullenhag a criticat Bucurestiul, considerand ca este "ingrijorator ca Romania, de exemplu, nu cere mijloacele UE care exista pentru imbunatati situatia romilor".

Interzicerea cersetoriei este prevazuta in aceasta tara in programul unui singur partid, Democratii din Suedia (SD, extrema dreapta), care vor ca masura sa se aplice doar pentru straini.