Rusia a crescut de presiunea economica asupra Ucrainei sambata, trasand o legatura intre plata urmatoarei transe din pachetul de ajutor in valoare de 15 miliarde dolari promis Kievului si plata unor facturi la gaze rusesti, arata Reuters. Anuntul vine la putin timp dupa ce Kremlinul a confirmat ca presedintele rus Vladimir Putin a avut vineri, in ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci, o intalnire privata cu omologul ucrainean, Viktor Ianukovici.

Legatura intre urmatoarea transa de ajutor economic si plata facturii la gaze a fost facuta in comentarii de ministru de finante al Rusiei.

Moscova a fost de acord sa dea Kievului credite si gaze mai ieftine in luna decembrie pentru a ajuta fosta republica sovietica sa plateasca cateva datorii uriase, obtinand astfel un avantaj fata de Uniunea Europeana in razboiul pentru castigarea influentei asupra Ucrainei.

Kremlinul a decis insa inghetarea temporara a ajutorului acordat Ucrainei pana cand va afla numele celui care va fi numit sa il inlocuiasca pe premierul pro-rus inlaturat saptamana trecuta intr-o incercare de a calma liderii opozitiei si miile de protestatari care se strang de peste doua luni in centrul Kievului cerand indepartarea regimului Yanukovici.

Ucraina, care incearca sa isi intareasca moneda nationala in contextul crizei politice si a crizei datoriilor care a adus-o in pragul falimentului, are nevoie disperata de ajutorul financiar al Rusiei, fiind asteptata cu nerabdare urmatoare transa, in valoare de 2 miliarde de dolari.

Ministrul rus de finante Anton Siluanov a precizat ca Rusia isi va respecta angajamentul privind imprumutul, insa a subliniat ca Ucraina are o datorie restanta pentru gazul rusesc in valoare de 2,7 miliarde de dolari.

"Vom indeplini ceea ce am promis Ucrainei, dar ne-am am dori si ca partea ucraineana sa-si indeplineasca obligatiile la care s-a angajat", le-a spus Siluanov reporterilor prezenti la resedinta de la Marea Neagra a lui Vladimir Putin.

Datoria de gaze a ajuns la scadenta la sfarsitul lunii ianuarie, insa Ucraina nu a platit-o, a adaugat ministrul rus.

"Nu am legat transele (de ajutor financiar - n.red.) de tranzactiile dintre Naftogaz si Gazprom , dar ambele sunt entitati de stat. Noi suntem intotdeauna de acord ca obligatiile intre state si companii (de stat - n.red.) ar trebui sa fie respectate", a spus Siluanov .

Moscova a folosit si pana acum gazele ca un instrument pentru a exercita presiuni asupra unor tari precum Ucraina, care sunt puternic dependente de importurile de gaze din Rusia.

Presedintele Ucrainei Viktor Ianukovici s-a intalnit vineri cu Vladimir Putin.

"A existat un contact (intre Putin si Yanukovici - n.red.) cu ocazia evenimentelor (olimpice - n.red.). A fost un tete-a-tete in timpul evenimentelor de deschidere", a precizat consilierul pe politica externa a lui Putin, Yuri Ushakov. El a refuzat sa precizeze care au fost subiectele de discutie si daca s-a ajuns la o intelegere.

Desi detaliile celei mai recente intalniri intre Putin si Yanukovici raman neclare, se crede ca o intrevedere similara intre cei doi lideri desfasurata spre sfarsitul anului trecut l-a determinat pe reprezentantul Kievului sa ia, in ultimul moment, decizia de a refuza sa semneze acordul de liber schimb cu UE, alegand sa intareasca relatiile economice cu Rusia.

Intalnirea de la Soci, care probabil a mutat mingea in terenul lui Yanukovici, vine la scurt timp dupa intalnirea de la Kiev intre presedintele ucrainean si sefa diplomatiei europene. Catherine Ashton i-a transmis liderului de la Kiev ca UE este dispusa sa ajute Ucraina, atat financiar cat si cu expertiza, pentru a-si imbunatati dezvoltarea economica pe termen lung.