Discutiile tensionate intre Rusia si SUA privind soarta Ucrainei s-au acutizat joi, cand Kremlinul a acuzat oficial Washgintonul ca se "amesteca cu brutalitate" in problemele fostei republice sovietice, in timp ce administratia Obama a acuzat Moscova ca distribuie o conversatie privata intre doi diplomati americani, relateaza New York Times.

Inregistrarea discutiei dintre Victoria Nuland si celalalt diplomat a deschis o fereastra catre felul in care America gestioneaza criza politica, pe masura ce cei doi discuta cu sinceritate despre un nou posibil guvern care sa il inlocuiasca pe cel pro-Rusia al presedintelui Viktor Ianukovici.

Publicarea aceste inregistrari reprezinta o turnura neobisnuita a acestei situatii. A fost postata pe YouTube de pe un cont anonim, marti, cu titlul "Marionetele Maidanului", si apoi publicat pe Twitter joi de un oficial al guvernului rus, care l-a catalogat a fi "controversat".

Casa Alba sustine ca faptul ca postarea pe Twitter a fost facuta de Dmitri Losukov, adjunct al vicepremierului rus, este un semn al implicarii Rusiei, spunand insa ca nu acuza Moscova de inregistrarea propriu-zisa a apelului.

Losukov a respins acuzatiile, spunand ca diseminarea inregistrarii incepuse inainte sa o distribuie el. Intrebat daca Rusia are vreun rol, el a spus: "De unde sa stiu eu? Eu doar monitorizam 'internetii' in timp ce seful meu se afla la o intalnire cu liderul chinez".

Inregistrarea a aparut in contextul in care consilierul rus Sergei Glazyev a acuzat SUA ca finanteaza si ofera armament protestarilor ucraineni si par a avertiza interventia Rusiei.

Intr-un interviu publicat joi, Glazyev a declarat ca Washingtonul incalca un acord din 1994 prin incercarea lui de a influenta evenimentele din Kiev. "Ce incearca americanii acum, sa se implice unilateral si brutal in afacerile interne ale Ucrainei, este o incalcare clara a acestui acord", a spus Glazyev, consilier al presedintelui Vladimir Putin pe problema Ucrainei. "Acordul se refera la garantii colective si actiune colectiva".

Acest lucru ofera Rusiei dreptul legal sa intervina in criza. Nu a specificat insa ce forma ar putea lua aceasta interventie.