Francois Hollande va fi primul sef de stat al celei de a Cincea Republici care va efectua o vizita in Statele Unite fara sa sustina un discurs in fata Congresului.

O sursa oficiala franceza a explicat ca sustinerea unui "discurs in Congres nu este neaparat o parte integranta a unei vizite de stat". "Optiunea a fost luata in calcul. In acord cu autoritatile americane, care au facut alte propuneri, ea nu a fost retinuta, din cauza unor motive de incompatibilitate in agenda", a adaugat aceasta sursa.

Vizita de saptamana viitoare a lui Hollande la Washington va fi a sasea, din 1958, a unui presedinte francez, dupa Charles de Gaulle (1960), Georges Pompidou (1970), Valery Giscard d'Estaing (1976), Francois Mitterrand (1984) si Jacques Chirac (1996). Pana la Hollande, toti au sustinut discursuri in Congresul american, potrivit Mediafax.

Biroul lui John Boehner, presedintele Camerei Reprezentantilor, nu a raspuns solicitarilor AFP in legatura cu acest subiect.

In 2007, Nicolas Sarkozy s-a deplasat la Washington pentru o vizita de lucru. Insa, desi protocolul este mai restrans pentru o vizita de lucru fata de o vizita de stat, el a tinut sa puncteze, simbolic, ameliorarea relatiilor francezo-americane, afectate din cauza razboiului din Irak, cu un discurs in Congres.

De la Nicolas Sarkozy in 2007, liderii sud-coreeni Park Geun-hye si Lee Myung-bak, israelian Benjamin Netanyahu, australian Julia Gillard, mexican Felipe Calderon, german Angela Merkel, britanic Gordon Brown si irlandez Bertie Ahern au sustinut discursuri in Congres, potrivit site-ului Camerei Reprezentantilor.