Congresul SUA a adoptat marti, o reforma majora a politicii agricole a Statelor Unite pentru perioada 2014-2018, care pune capat subventiilor asa-numite "directe", dar care in Europa sunt in centrul politicii agricole comune (PAC), scrie Le Monde.

Legea a facut obiectul unor negocieri intense din 2012 intre democrati si republicani, dar si intre alesii din zonele rurale si cele urbane. "Ca orice compromis, aceasta lege agricola nu este perfecta, dar in cele din urma va avea un impact pozitiv nu numai pentru economiile rurale, care hranesc America, ci si pentru toata tara noastra" , a declarat presedintele Barack Obama.

Noutatea principala: eliminarea platilor directe catre agricultori, multi dintre ei nemaiavand o productie reala, dar care primeau in fiecare an subventii in functie de suprafata de teren.

Uniunea Europeana foloseste aproape tot bugetul agricol pentru acest tip de subventii, care garanteaza agricultorilor un venit stabil. Dar in Statele Unite, cele 5 miliarde de dolari distribuiti anual sunt foarte dificil de justificat avand in vedere recenta explozie a preturilor mondiale, in special la cereale.