Peste 60.000 de persoane s-au adunat duminica in Piata Independentei din centrul Kievului, ocupat de protestatari de peste doua luni, de cand a debutat cea mai mai grava criza a Ucrainei independente, transmite AFP. Opozitia cere mediere internationala pentru solutionarea crizei din Ucraina, precum si asistenta financiara din partea Occidentului.

Proteste la Kiev: Un manifestant sta in fata cordonului format de politia anti-revolta (22 ianuarie)Foto: Agerpres/Xinhua

Ora 22:37: Dmytro Bulatov a parasit Ucraina duminica, pe fondul presiunilor Occidentului, cu destinatia Riga. El urmeaza sa fie tratat intr-o clinica medicala din Europa.

Ora 19:02 Militantul ucrainean Dmytro Bulatov a primit permisiune din partea autoritatilor de la Kiev pentru a fi tratat in strainatate

Militantul ucrainean Dmytro Bulatov, rapit si torturat timp de o saptamana si care se afla - potrivit unei decizii a Justitiei - sub arest la domiciliu pentru "organizarea de tulburari in masa", a primit permisiunea sa calatoreasca in strainatate pentru a primi ingrijire medicala, a declarat duminica Parchetul de la Kiev pentru AFP.

Militantul, a carui fata plina de sange a aparut zilele acestea in presa si pe ecranele televizoarelor din lumea intreaga, ar putea merge in Germania, a declarat cu cateva ore mai devreme unul dintre liderii opozitiei din Ucraina, Vitali Klitschko.

Ora 16:36 KyivPost relateaza ca in jur de 5000 de persoane au plecat de la mitingul din Piata Independentei indreptandu-se catre strada Hrushevskoho, zona care, incepand cu 19 ianuarie, a devenit scena unor ciocniri uneori violente intre manifestanti si politie.

Si cu ocazia mitingurilor trecute, mai multi activisti s-au deplasat in zona respectiva dupa ce interventiile liderilor opozitiei s-au sfarsit.

Atmosfera este linistita, iesind in evidenta apelurile protestatarilor, facute prin portavoce, prin care li se cere politistilor sa schimbe partea si sa se alature poporului.

Ora 15:53 Presedintele Viktor Ianukovici se va intoarce la munca luni, la 4 zile dupa ce a intrat in concediu medical din cauza unei "infectii respiratorii acute", se arata intr-o informare postata duminica pe site-ul Presedintiei de la Kiev, informeaza Reuters.

"Dupa ce a urma tratamentul recomandat, presedintele Ucrainei se simte bine si starea lui de sanatate este satisfacatoare", se arata in declaratia de presa.

Yanukovici, care se confrunta cu o grava criza si proteste de masa ale opozitiei, a anuntat joi ca intra in concediu medical.

Live streaming video by Ustream

Principalii lideri ai opozitiei, Vitali Klitschko si Arseni Iatseniouc, recent intorsi de la Munchen, unde au fost asigurati de sprijinul Occidentului, au fost aplaudati de multime la urcarea pe podium.

Vorbind in fata multimii adunate in Maidan Nezalezhnosti (Piata Independentei), fostul boxer Vitali Klitschko a declarat ca legea amnistitiei, asa cum a fost ea votata saptamana trecuta, ar trebui anulata, deoarece conditioneaza eliberarea protestatarilor arestati de evacuarea cladirilor publice ocupate de manifestati, intr-un interval de 15 zile, transmite AFP. Klitschko a solicitat eliberarea neconditionata a persoanelor retinute.

Klitschko a mai declarat ca opozitia doreste mediere internationala "pentru a evita interpretari divergente". Acest subiect a fost abordat ambatala Munchen un sefii diplomatiei americane, franceze si germane s-au intalnit cu liderii opozitiei ucrainene, a precizat Vitali Klitschko.

La randul sau, Arseni Iatseniouk a anuntat ca opozitia ucraineana a solicitat un ajutor financiar din partea Occidentului.

"Ne-am adresat partenerilor occidentali spunandu-le ca avem nevoie de un ajutor financiar. Noi se refera la poporul ucrainean, nicio copeica pentru regimul lui Ianukovici, ii va fura pe toti", a declarat Arseni Iatseniouk adaugand ca "ei (Occidentul - n.red.) sunt gata sa o faca".

Printre primii care au luat cuvantul duminica s-a numarat fostul ministru de Interne din guvernul Iuliei Timoshenko, Iouri Loutsenko, care a denuntat "noua tentativa de colonizare" din partea Rusiei.

Fostul ministru a lansat si un apel pentru crearea unor "unitati de auto-aparare" de-a lungul Ucrainei: "Aceasta va fi cea mai buna garantie in fata unei bai de sange".

"Nimic nu s-a terminat! Nu am pierdut nimic, insa nici nu am castigat nimic", a concluzionat Loutsenko.