Barbatii mascati, imbracati in echipament de lupta, au devenit o caracteristica a taberei anti-guvernamentale care a ocupat centrul orasului Kiev, insa unul dintre ei iese in evidenta prin arma aleasa, un pian, relateaza Reuters.

Pianistul-extremist de la KievFoto: Captura Youtube.com

Pentru "pianistul-extremist", ale carui performante spontane pe strazile inghetate din fata Primariei i-au incantat pe ceilalti demonstranti, costumul paramilitar precum si numele de scena reprezinta simple ironii la adresa autoritatilor ucrainene care ii condamna pe cei care solicita legaturi mai stranse cu Europa, descriindu-i drept militanti periculosi.

"Ei ne numesc extremisti si criminali, insa nu este cazul. Oamenii sunt aici din patriotism, nu pentru bani sau violenta", a declarat artistul pentru Reuters, refuzand politicos sa isi arate fata ascunsa de masca de schi.

Protestele din Kiev, declansate de refuzul presedintelui Viktor Yanukovici de a semna acordul de liber schimb cu UE, alegand in scghimb o apropiere a tarii de Moscova, au intrat deja in cea de a treia luna.

Reuters arata ca muzica "pianistului-extremist" reprezinta o pauza placuta de la loviturile ritmice de tobe de tobe care reprezinta coloana sonora a miscarii EuroMaidan, al carei punct central este Piata Independentei din Kiev.

"Muzica ajuta oamenii si le intareste moralul", a declarat virtuozul anonim, apucandu-se sa cante o lucrare a compozitorului italian Ludovico Einaudi ("Divenire", lucrare pe care o interpreteaza si in imaginile video de mai sus) la un pian vechi vopsit in culorile nationale: albastru si galben.

"Acesta este spiritul revolutiei"

Violentele din ultima luna, in care cel putin sase persoane au si-au pierdut viata, au fost acompaniate de aparitia unor grupuri de barbati mascati, multi dintre ei inarmati cu bate si bete, care afirma ca sunt reponsabili cu asigurarea sigurantei manifestantilor in fata atacurilor politistilor.

"Muzica mea arata ca oamenii de aici sunt oameni normali, educati", a declarat pianistul care a refuzat sa dezvaluiasca despre el altceva decat faptul ca a studiat muzica la un colegiu din vestul Ucrainei si ca are o varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani.

"Ne dorim un viitor mai bun - european - pentru Ucraina", a adaugat artistul, adaugand: "Vreau sa arat oamenilor din Europa ceea ce se intampla in Ucraina. Autoritatile de aici sunt criminale, si ne vom asigura ca sunt pedepsite."