Locuitorii regiunii autonome Gagauzia sunt chemati la urne, duminica, pentru a se pronunta, intr-un referendum cu caracter consultativ, asupra independentei regionale si asupra orientarii Republicii Moldova spre integrarea europeana sau spre aderarea la Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan, informeaza Mediafax citand ProTV Chisinau.

Televiziune de stiri anunta ca cele 62 de sectii de votare s-au deschis la ora 7:00 (7:00, ora Romaniei) si se vor inchide la ora 21:00 (21:00, ora Romaniei).

Plebiscitul este considerat ilegal de catre autoritatile de la Chisinau.

Cei aproximativ 98.000 de locuitori cu drept de vot sunt intrebati daca sunt de acord cu afirmarea dreptului la autodeterminare teritoriala pentru regiunea Gagauzia si daca prefera integrarea europeana a Republicii Moldova sau aderarea la Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan.

Organizarea referendumului a fost decisa de Legislativul din Gagauzia in noiembrie 2013, dar Procuratura Generala a R.Moldova a anuntat pe 9 ianuarie deschiderea unui dosar penal vizand reprezentantii locali care organizeaza consultarea populara. In plus, decizia Adunarii Populare privind organizarea referendumului a fost invalidata si de tribunalul local de la Comrat, care a decis ca legislativul local nu are astfel de competente.