Este a treia iesire similara la nivel inalt a unui oficial american, dupa cea a lui Hillary Clinton in toamna lui 2012 si declaratiile recente ale Victoriei Nuland.
"Poporul ucrainean lupta pentru dreptul de a se asocia cu partenerii care il ajuta sa isi indeplineasca aspiratiile. Ei considera ca viitorul nu trebuie sa depinda de o singura tara", a afirmat seful diplomatiei americane, referindu-se la Rusia, intr-un discurs sustinut in cadrul Conferintei pentru securitate de la Munchen.
Declaratiile lui Kerry reprezinta cea mai puternica luare de pozitie in favoarea opozitiei ucrainene exprimata pana in prezent de catre Washington.
"Marea majoritate a ucrainienilor vrea sa traiasca in libertate intr-o tara sigura si prospera", a afirmat kerry, recunoascand totodata existenta unor "elemente respingatoare pe strazile" din Kiev, dupa ce ministrul de Externe al Rusiei, Serghei lavrov a subliniat rolul jucat de neo-nazisti in demonstratiile din capitala Ucrainei.
Ucrainenii "se lupta pentru dreptul de a se aseocia cu parteneri care ii vor ajuta sa isi realizeze aspiratiile", aspiratii care, a aratat seful diplomatiei americane, sunt "sufocate de interesele oligarhilor corupti" care "folosesc bani pentru a inabusi opozitia, pentru a cumpara oamnei politici si mass-media si pentru a slabi independenta justitiei si drepturile organizatiilor non-guvernamentale".
Seful diplomatiei americane a mai aratat ca evenimentele din Ucraina nu ar trebui percepute de Moscova ca o amenintare la adresa intereselor sale.
"Rusia si celelalte tari nu ar trebui sa vada integrarea europeana a vecinilor lor drept un joc cu suma zero", a firmat Kerry.
Declaratiile lui Kerry reprezinta cea de a treia iesire la nivel inalt a unui oficial american in care se atrage atentia asupra influentelor externe periculoase asupra tinerelor democratii din aceasta parte a Europei.
Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice al Secretarului de Stat John Kerry, declara in noiembrie 2013 ca este necesara neutralizarea unei "otravi ce ameninta prea multe dintre democratiile tinere ale Europei si Eurasiei: coruptia". De altfel, una dintre temele vizitei Victoriei Nuland la Bucuresti in luna ianuarie a fost "eforturile de a intari statul de drep" in Romania.
Cu ocazia vizitei la Bucuresti, Victoria Nuland a reiterat ca SUA au "un interes profund" pentru indepedenta justitiei, dezvoltarea statului de drept si pentru transparenta in Romania si a spus ca a discutat aceste teme cu ministrul de Externe Titus Corlatean.
Inca in urma cu doi ani a secretarului de stat american pe atunci, Hillary Clinton avertiza ca "exista o incercare de a re-sovietiza regiunea. Vom incerca sa gasim mijloace eficiente pentru a incetini procesul sau pentru a-l preveni". "Nu se va numi asa. Se va numi o uniune vamala, uniune Eurasiatica sau ceva asemanator", a spus atunci secretarul de stat, facand referire la numeroasele afirmatii ale Moscovei referitoare la adancirea cooperarii economice cu vecinii sai.
Influenta Rusiei in jumatatea estica a Europei a devenit din ce in mai evidenta in ultima perioada, exemple fiind nu numai apropierea Ucrainei de Moscova prin refuzul semnarii acordului de liber schimb cu UE, dar si proiectul de Cod penal propus, zilele trecute, de Guvernul bulgar, care ameninta ONG-urile cu inchisoarea de pana la 8 ani, aminteste de masurile luate in anul 2012 in Rusia lui Vladimir Putin.
- HARTA INTERACTIVA Sindromul Putin: 8 tendinte in Europa Centrala si de Est. Ce face Romania
- Crivatul Rusiei a inceput din nou sa bata
Antonescu l-a caracterizat pe Ponta ca ar fi 'parsivel', adica unul care are in formare insusirile cuprinse in DEX.
Putin este un parsiv implinit in scolile kaghebiste.
El incearca diverse stratageme ca sa avanseze tot timpul, peste tot , intre care : doi pasi inainte, unul inapoi, ca sa lase impresia ca este si ferm si concesiv, dar ca americanii sunt cei agresivi, cei care nu stau in banca lor de peste Atlantic, incalca dreptul poporului ucrainian de a fi in poala calda, a mamei Rusia.
Daca opozitia din Ucraina va depasi, prin actiunile sale de aderare la UE, anumite limite pe care Putin le considera inacceptabile, tzarul isi va arata coltii, duritatea. Nu va scapa din mana Ucraina, nu il impresioneaza amenintarile verbale ale SUA si ale UE. El sta cu mana pe roata robinetului de pe conducta de gaz vital pentru tarile care lanseaza torpile verbale.
Am putea spune la fel despre poporul american, dragă d-le Kerry! Iar matale ești tocmai unul dintre acești politicieni la degetul mic al lobbyiștilor corporați.
tu habar nu ai de sistemul american, habar nu ai de alexis de tocqueville, habar nu ai de cum se face justitia in america, tu nu stii cum functioneaza america si care sunt principiile de baza ale statelor americane.
in schimb indraznesti sa compari un regim profund corupt cu clasa politica americana.
aferim, monser. te-ai prins. nu te pacalesc capitalistii astia. sunt egali cu mafiotii de ucraina.
ws
Dar a pune = intre comisarul politic al anilor 50 si un ambasador SUA din 2014 e ca si cum l-ai compara pe Ficior cu o dactilografa din ministerul justitiei.
Ca sa nu mai spun cat de limitate sunt optiunile oferite individului intr-o societate "socialista" fata de asa numita "democratie"