Francois Hollande si David Cameron s-au intalnit vineri la o baza aeriana in apropiere de Oxford, pentru primul summit franco-britanic, dominat de acorduri in domeniul apararii si dezacorduri asupra Uniunii Europene, scrie AFP.

La sosire, sub un cer plumburiu, seful statului francez si premierul britanic au trecut in revista un detasament al Royal Air Force (RAF) si au discutat cu echipajele a doua enorme avioane de transport militar, parcate in apropiere: un A400M, al grupului Airbus, si echivalentul sau britanic, C17.

Cei doi lideri s-au intalnit in mai multe randuri, dar acesta este primul summit bilateral de cand Hollande a preluat puterea, in mai 2012. Acestia sunt insotiti de ministrii Afacerilor Externe, Apararii si Energiei.

Programul oficial al summitului, care dureaza cinci ore, este axat pe noi etape importante asteptate in domeniul Apararii.

Astfel, vor fi semnate acorduri privind punerea in comun a mijloacelor disponibile in programe precum apararea antinavala usoara si dronele de lupta(FCAS), precum si cooperarea in "razboiul minelor" submarine si lupta impotriva terorismului.

Cele doua tari ar urma sa se angajeze vineri sa cofinanteze un studiu de fezabilitate asupra viitorului dronelor de lupta, pe doi ani, si cu un cost de 120 de milione de lire (145 milioane de euro).

Acesta este un proiect esential in care sunt implicate grupurile franceze si britanice Thales, Dassault, Rolls Royce si BAE.

In cadrul mai destins al unui pub cei doi lideri vor aborda afacerile internationale. Daca dosarul sirian si cel iranian constituie un teren de intelegere, discutiile se anunta mult mai spinoase asupra Europei.

Proiectele lui David Cameron de a obtine derogari de la tratatele Uniunii Europene sunt primite cu extrem de multe rezerve de Paris.

Premierul, sub presiunea unei parti a conservatorilor si a ascensiunii partidului anti-european Ukip, s-a angajat sa organizeze un referendum asupra mentinerii Marii Britanii in UE pana la finele lui 2017, daca este reales in 2015.