Armata ucraineana i-a cerut presedintelui Viktor Ianukovici sa ia "masuri de urgenta" pentru a stabiliza situatia din tara, se arata intr-un comunicat de presa publicat vineri dimineata pe site-ul Ministerului ucrainean al Apararii, potrivit AFP. Intre timp, Departamentul de stat american a anuntat ca asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa si Eurasia, Victoria Nuland, se va opri la Kiev saptamana viitoare, in cadrul unei vizite in Europa, ocazie cu care se va intalni cu oficiali guvernamentali, lideri ai opozitiei, ai societatii civile si cu reprezentanti ai mediului de afaceri.

UcrainaFoto: Agerpres/AP

"Armata si (ceilalti- n.red.) angajati ai Ministerului Apararii i-au solicitat comandantului suprem al fortelor armate (seful statului - n.red.) sa ia masuri de urgenta in cadrul legislativ in vigoare pentru a stabiliza situatia din tara", dupa mai mult de doua luni de proteste fara precedent fata de putere.

"Armata si (ceilalti- n.red.) angajati ai Ministerului Apararii considera inacceptabila luarea cu asalt a cladirilor publice si incercarile de a impiedica puterea sa isi indeplineasca functiile sale, mentionand ca o escaladare a miscarii de contestare ameninta integritatea teritoriala" a Ucrainei, se arata in declaratie.

Asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa si Eurasia, Victoria Nuland, se va opri la Kiev saptamana viitoare, in cadrul unei vizite in Europa, ocazie cu care se va intalni cu oficiali guvernamentali, lideri ai opozitiei, ai societatii civile si cu reprezentanti ai mediului de afaceri.

Departamentul de stat american precizeaza ca scopul discutiilor este de "a incuraja o intelegere asupra unui nou guvern si asupra unui plan de actiune care sa repuna Ucraina pe calea catre indeplinirea aspiratiilor poporului ucrainean catre democratie, respectarea drepturilor omului, integrarea europeana si crestere economica".

  • Administratia si Congresul SUA discuta eventuale sanctiuni impotriva Ucrainei

Administratia americana discuta cu Congresul despre posibilitatea impunerii unor sanctiuni Ucrainei, care se confrunta cu grave tulburari politice, a anuntat joi diplomatia americana citata de AFP. Washingtonul a mai vehiculat de cateva ori pana acum posibilitatea adoptarii unor sanctiuni impotriva Kievului si cei mai inalti conducatori americani, printre care si presedintele Barack Obama, si-au exprimat opinia despre criza din Ucraina.

Vicepresedintele Joe Biden i-a telefonat de doua ori presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici. SUA "au retras vizele pentru mai multi ucraineni implicati in violentele impotriva manifestantilor pasnici", a reamintit purtatorul de cuvant a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki. "Vom discuta despre sanctiuni, dar nu a fost luata nicio decizie", a adaugat oficialul american. Psaki a precizat ca, pentru prima data, au loc "consultari cu membri ai Congresului".

Pe de alta parte, secretarul de Stat american John Kerry se va intalni cu principalii lideri ai opozitiei ucrainene, cu ocazia Conferintei de Securitate de la Munchen, in Germania, au anuntat joi seara oficiali americani de rang inalt.

Sambata dupa-amiaza, Kerry "va avea ocazia sa-i intalneasca, pentru prima data, liderii opozitiei ucrainene", a declarat un oficial din cadrul Departamentului de Stat american, inainte de plecarea secretarului de stat in Germania intr-o vizita de trei zile.

  • Protestele din Ucraina, care se desfasoara de mai mult de doua luni, au crescut in intensitate

Viktor Ianukovici se confrunta cu o puternica miscare protestatara dupa ce, in luna noiembrie, a refuzat sa semneze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeana.

Serviciul de presa al presedintiei ucrainene a anuntat joi dimineata ca liderul de la Kiev nu este disponibil ca urmare a unei "afectiuni respiratorii acute".

Intr-un comunicat de presa publicat ulterior, presedintele a acuzat opozitia ca "inflameaza situatia" cerand populatiei sa continue actiunea de protest "datorita unor ambitii politice ale unora dintre liderii lor".

La randul lor, cei trei lideri din opozitie, Vitali Klitschko, Arseni Iatseniouk si Oleg Tiagnybo, au afirmat intr-o declaratie comuna ca Ianukovici a incalcat Constitutia tarii. Acestia l-au acuzat pe presedinte ca a santajat membri ai propriului sau partid, Partidul Regiunilor, pentru ca au votat miercuri, in ciuda reticentelor unora dintre ei, o lege care acorda amnistie protestatarilor arestati.

Pentru ca amnistia sa intre in vigoare, protestatarii trebuie sa evacueze in 15 zile strazile, pietele si cladirile guvernamentale ocupate in Kiev dar si in alte zone din tara, lucru pe care opozitia refuza sa il faca.

  • Citeste aici si aici corespondentele HotNews din mijlocul protestelor din Kiev.