Dupa progresele inregistrate recent in dosarul nuclear iranian, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) intentioneaza sa treaca la "lucruri mai dificile", si anume la problema sensibila a unei eventuale dimensiuni militare a programului nuclear al Teheranului, a declarat Yukiya Amano, directorul Agentiei, intr-un interviu acordat pentru AFP.

"Am inceput cu masuri practice si usor de pus in aplicare, apoi trecem la lucruri mai dificile", a subliniat directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA). "Dorim, desigur, sa includem probleme (referitoare - n.red.) la posibila dimensiune militara in etapele urmatoare", a explicat Amano.

Agentia ONU incearca sa stabileasca daca Teheranul a actionat in vederea crearii bombei atomice inainte de 2003 si eventual dupa aceea.

Intr-un raport dur, transmis la sfarsitul lui noiembrie 2011, AIEA a prezentat un adevarat "catalog" de elemente, considerate ca fiind credibile, din care reiese ca aceasta posibilitate nu poate sa fie exclusa. Raportul a fost respins de catre Iran, care a negat intotdeauna ca a vrut sau ca vrea sa creeze un arsenal nuclear militar.

Dupa doi ani de negocieri fara rezultat, cele doua parti au incheiat un acord de etapa, la 11 noiembrie, care nu evoca, totusi, probleme legate de o posibila dimesniune militara a programului nuclear iranian.