Primul presedinte al Ucrainei independente, Leonid Kravciuk, a afirmat miercuri, in fata membrilor Parlamentului de la Kiev, ca tara se afla "in pragul razboiului civil", invitand deputatii sa se implice in vederea unei iesiri din criza. Intre timp, puterea ucraineana si opozitia continua "dialogul" in vederea iesirii din criza, a declarat miercuri la Kiev seful interimar al Guvernului, vicepremierul Sergii Arbuzov, la o zi dupa demisia Executivului, in urma a doua luni de contestare in strada.

  • Ucraina, in pragul razboiului civil?

"Lumea intreaga isi da seama si Ucraina isi da seama ca tara se afla in pragul razboiului civil", a afirmat miercuri Leonid Kravciuk, presedinte in perioada 1991-1994, indemnand deputatii sa creeze "un plan se solutionare a conflictului". "Aceasta este o revolutie. Este o situatie dramatica si este necesar sa actionam cu cea mai mare responsabilitate", a adaugat el.

Interventia sa a fost ovationata. Sedinta Parlamentului a fost intrerupta pana la ora 12.00 GMT (14.00, ora Romaniei).

Leonid Kravciuk a vorbit in deschiderea unei noi sedinte consacrate iesirii din criza care afecteaza Ucraina de peste doua luni, printr-o miscare de contestare care a devenit violenta incepand de la mijlocul lui ianuarie, cand au avut loc confruntari, la Kiev, soldate cu trei morti, potrivit unui bilant oficial.

Ceilalti doi fosti presedinti, Leonid Kucima si Viktor Iuscenko, au fost si ei prezenti la sedinta.

In prima zi a acestei sesiuni extraordinare a Parlamentului, marti, deputatii au adoptat un text prin care abroga legile privind reprimarea manifestatiilor, a caror adoptare, la 16 ianuarie, a contribuit la radicalizarea miscarii de contestare.

Parlamentarii urmeaza sa abordeze miercuri o problema mai sensibila, si anume amnistierea manifestantilor arestati in cursul unor confruntari cu politia. Formatiunea aflata la putere, Partidul Regiunilor, cere, in schimb, incetarea ocuparii centrului Kievului si a administratiilor locale din jumatate dintre regiuni.

  • Puterea si opozitia continua dialogul

Puterea ucraineana si opozitia continua "dialogul" in vederea iesirii din criza, a declarat miercuri la Kiev seful interimar al Guvernului, vicepremierul Sergii Arbuzov, la o zi dupa demisia Executivului, in urma a doua luni de contestare in strada. "Opozitia si puterea continua dialogul in vederea iesirii din criza (...). Guvernul, in ceea ce-l priveste, este pregatit sa asigure conditiile necesare stabilizarii nationale", a declarat Sergii Arbuzov.

El conduce cu titlu interimar Guvernul care gestioneaza de-acum afacerile curente si care s-a reunit pentru prima data dupa demisia de marti a fostului premier Mikola Azarov, care a antrenat demisia intregului Cabinet.

Tensiunea a scazut in strada, in ultimele zile, insa o parte a capitalei Kiev este blocata de catre protestatari dintre care unii poarta casti, cagule si sunt inarmati cu bate de baseball.