Presedintele american Barack Obama a reluat marti, in discursul privind starea natiunii, ofensiva pentru cresterea salariului minim, inaugurand o noua si dificila batalie cu republicanii din Congres, scrie AFP.

"Acest lucru va ajuta familii, va oferi gospodariilor mai multi bani pentru consum si nu va implica niciun nou program birocratic", a argumentat acesta.

In urma cu un an, Obama ceruse, fara succes, majorarea salariului minim federal de la 7,25 dolari pe ora - nivelul din 2009 - la 9 dolari.

Marti, presedintele a mers si mai departe, anuntand ca sustine o propunere de lege a doi alesi democrati, care vizeaza o crestere la 10,10 dolari, respectiv o crestere de aproape 40%.

Obama a precizat ca va aproba un saptamanile urmatoare un decret care va majora salariul minim la acest prag pentru salariatii intreprinderilor care au contracte cu statul federal.

De acest decret prezidential, care nu se va aplica decat contractelor viitoare, ar putea profita cateva sute de mii de salariati, potrivit anumitor estimari, dar va lasa de-o parte un mare numar dintre cei 3,6 milioane de americani care sunt platiti in prezent cu 7,25 dolari pe ora.

Profund ostili acestei masuri, republicanii, majoritari in Camera Reprezentantilor, nu par totusi pregatiti sa faca nici cea mai mica concesie presedintelui, in special intr-un an cu alegeri legislative.

Potrivit Organizatiei Internationale a Muncii, Statele Unite inregistreaza o oarecare intarziere in raport cu alte tari industrializate. In 2010, salariul minim american reprezenta doar 38,8% din salariul mediu in aceasta tara, fata de 46,1% in Marea Britanie si 60,1% in Franta.

Opinia publica pare sa sustina pozitia lui Barack Obama: un sondaj realizat in iulie arata ca 80% dintre americani se pronunta in favoarea majorarii salariului minim la 10,10 dolari.

Iata mai jos principalele puncte ale discursului sustinut de Barack Obama in fata Congresului:

  • Relansarea economica

Pentru prima oara in peste un deceniu, oamenii de afaceri din lume afirma ca China nu mai este cel mai bun loc din lume pentru a investi. Este American. Dupa cinci ani de eforturi sustinute, Statele Unite sun mai bine plasate pentru secolul XXI decat orice alta tara de pe pamant.

  • Salariul minim

In urmatoarele saptamani, voi semna un decret care va ordona intreprinderilor care beneficiaza de contracte publice sa acorde un salariu corect de cel putin 10,10 dolari pe ora angajatilor, pentru ca, daca gatiti pentru trupele noastre, daca le spalati vasele, nu trebuie sa fiti obligati sa traiti in saracie

  • Schimbarile climatice

Trebuie sa actionam cu un mai mare sens al urgentei, pentru ca schimbarile climatice lovesc deja coasta noastra de vest cu seceta si orasele de coasta cu inundatii (...). Trecerea la o economie bazata pe energii mai curate nu se va face intr-o zi si vor trebui facute alegeri dificile pe acest drum. Dar dezbaterea este lansata. Schimbarile climatice reprezinta un fapt.

  • Imigratie

Este timpul sa reparam sistemul nostru de imigratie, care nu functioneaza. Republicanii si democratii din Senat au actionat. Stiu ca membrii celor doua partide din Camera vor sa faca acelasi lucru. Economistii independenti spun ca o reforma a imigratiei va contribui la cresterea noastra economica si va deduce reduce deficitele cu aproape o mie de miliarde in urmatoarele doua decenii

  • al-Qaeda

Realitatea este ca pericolul ramane. Daca am impins 'inima' al-Qaeda pe drumul infrangerii, amenintarea a evoluat pe masura ce grupari afiliate al-Qaeda si alti extremisti prind radacini in alte parti ale lumii.

In Yemen, in Somalia, in Irak si in Mali, trebuie sa continuam sa muncim cu partenerii nostri pentru a slabi aceste retele si pentru a le face inoperante. In Siria, sustinem opozitia care respinge programul retelelor teroriste.

  • Afganistan

Impreuna cu aliatii nostri, vom termina misiunea pana la finele anului si cel mai lung razboi al Americii se va termina. Dupa 2014, sustinem un Afganistan care isi ia maini propriul viitorul.

  • Iran

Alaturi de aliatii si partenerii nostri, suntem implicati in negocieri pentru a vedea daca putem ajunge la un obiectiv pe care il impartasim cu totii: sa impiedicam Iranul sa detina o arma nucleara (...). Aceste negocieri vor fi dificile si ar putea sa nu fie incununate de succes.

Sanctiunile pe care le-am instaurat au facut posibila aceasta situatie. Dar, sa fie clar: daca Congresul imi trimite acum o noua lege de sanctiuni care ameninta sa blocheze aceste discutii, voi face uz de dreptul la veto.

  • Ucraina

In Ucraina, aparam principiul potrivit caruia poporul are dreptul sa se exprime liber si pasnic si trebuie sa aiba un cuvant de spus pentru viitorul tarii.