Vicepresedintele american Joe Biden i-a cerut presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici sa retraga fortele speciale si sa lucreze cu opozitia pentru a reduce tensiunile, luni, in timpul unei convorbiri telefonice, potrivit Agerpres.

Biden l-a avertizat de asemenea pe presedintele ucrainean ca "declararea starii de urgenta sau luarea oricaror altor masuri de securitate atat de severe nu ar face decat sa agraveze situatia si ar reduce spatiul pentru o rezolvare pasnica" a crizei, a declarat Casa Alba intr-un comunicat, citat de AFP.

Opozitia ucraineana este mobilizata de peste doua luni dupa refuzul sefului statului, la sfarsitul lunii noiembrie, de a semna un acord de liber schimb cu Uniunea Europeana, preferand o apropiere de Moscova.

Miscarea de protest s-a radicalizat brusc saptamana trecuta, prin actiuni de gherila urbana care au facut cel putin trei morti in capitala, si se intinde acum practic in toata Ucraina, aminteste AFP.

Opozitia a obtinut luni abrogarea unor legi anti-protest severe la originea escaladarii crizei. Aceste legi au fost puternic criticate de Occident ca o amenintare la adresa libertatilor si au condus la radicalizarea miscarii.

Aceasta concesie majora a fost anuntata dupa negocieri de ultim moment intre liderii miscarii de protest si Ianukovici.

Joe Biden a indemnat de asemenea guvernul ucrainean sa ia "masuri concrete" la o sesiune a parlamentului marti "pentru a raspunde ingrijorarilor legitime ale poporului ucrainean, mai ales prin abrogarea legilor antidemocratice votate la 16 ianuarie", care prevad pedepse pana la inchisoare pentru cele mai multe forme de manifestare.