Uniunea Europeana doreste sa "clarifice" relatiile cu Moscova, cu ocazia summitului UE-Rusia care are loc marti in prezenta presedintelui Vladimir Putin, in plina criza politica ucraineana, scrie AFP.

"Sentimentul este ca nu putem avea un summit UE-Rusia traditional", a declarat un inalt responsabil european, care a prezentat presei reuniunea. "Exista necesitatea de a pune lucrurile la punct" cu presedintele rus, a adaugat acesta, facand aluzie la numeroasele subiecte de divergenta intre cei 28 si Moscova.

In acest context, al 32-lea summit UE-Rusia, care trebuia initial sa aiba loc in decembrie, a fost scurtat si ar urma sa se rezume la un dejun si o reuniune de circa trei ore intre Putin, insotit de ministrul Afacerilor Externe Serghei Lavrov, si principalii responsabili din UE, Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso si Catherine Ashton.

Discutiile vor viza in principal Ucraina, in conditiile in care UE si Rusia "au un interes comun ca situatia sa se calmeze" la Kiev, potrivit oficialului european.

"UE a a fost foarte activa" atat in ceea ce priveste puterea, cat si opozitia, pentru a "calma violenta si a promova un proces politic", a subliniat acest responsabil. "Pentru moment, chestiunea" sanctiunilor UE "nu este de actualitate": "Este un instrument de care dispunem dar care trebuie utilizat cu moderatie".

Summitul UE-Rusia ar urma sa abordeze, de asemenea, si divergentele legate de comert (contestarile in fata Organizatiei Mondiale a Comertului - OMC), energia (ancheta asupra Gazprom) sau regimul circulatiei fara vize.

"Vor exista dezacorduri dar acestea vor trebui tratate in interesul celor doua parti, a precizat acest oficial, care a mentionat ca Putin, Barroso si Van Rompuy vor tine o conferinta de presa la capatul summitului, in jurul orei 15,00 GMT.