Rusia sarbatoreste luni 70 de ani de la ridicarea blocadei naziste asupra Leningradului (numele sovietic al Sankt Petersburgului), un episod dramatic al celui de-al doilea Razboi Mondial, in care si-au pierdut viata peste un milioan de oameni, din cauza foametei, scrie AFP.

Presedintele Vladimir Putin, nascut dupa razboi dar care a dezvaluit in 2012 ca a avut un frate mai mare care a murit la Leningrad, in timpul asediului, s-a deplasat in orasul sau natal pentru a participa la evenimentele dedicate ridicarii blocadei.

"Este datoria noastra de a face astfel incat (...) sa ne aducem aminte, in tara noastra si in strainatate, de aceasta tragedie, de curajul si eroismul poporului sovietic si al locuitorilor din Leningrad", a declarat el, in cadrul unei intalniri cu veteranii, potrivit agentiei Ria Novosti. Putin a depus o coroana de flori la cimitirul Piskarevskoie.

Peste de 1.500 de militari, precum si tancuri din acea vreme T-34, alaturi de complexe moderne "Iskander" au participat in cursul diminetii la o parada.

De cateva zile, centrul Sankt Petersburgului s-a transformat intr-un muzeu in aer liber dedicat blocadei.

Masini de epoca, tramvaie, tunuri antiaeriene, saci de nisipi si fotografii, afise si anunturi din epoca asediului reconstituie atmosfera epocii.

In aproape 900 de zile de asediu, Leningradul incercuit de Wehrmacht, a pierdut peste doua treimi dintre locuitori si a suferit pagube materiale imense. Victimele civile au murit in urma foametei, a frigului si a epuizarii, precim si a bombardamentelor.