UPDATE 2 Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici le-a propus sambata liderilor opozitiei Arseni Iateniuk si Vitali Kliciko sa conduca Guvernul si s-a declarat pregatit pentru o revizuire a Constitutiei in vederea reducerii puterii sale, a anuntat presedintia intr-un comunicat, potrivit AFP. Ulterior, acestia au anuntat ca refuza propunerea.

Lui Arseni Iaseniuk, liderul partidului opozantei incarcerate Iulia Timosenko, i s-a propus postul de premier, iar fostului boxer Vitali Kliciko cel de vicepremier, a precizat presedintia, in urma negocierilor purtate la sediul presedintiei.

"Opozitia nu a acceptat propunerea lui Viktor Ianukovici", a anuntat deputatul ucrainean Iuri Steti, potrivit agentiilor UNIAN si Itar-Tass.

Opozitia ucraineana cere o revenire la Constitutia din 2004, un compromis major acceptat de catre proocidentalul Viktor Iuscenko, invingator in urma "revolutiei portocalii", care a transformat Ucraina intr-o republica parlamentara, cu un premier puternic.

UPDATE 3Vitali Kliciko a declarat ca opozitia ucraineana este dispusa sa continue negocierile cu presedintele Viktor Ianukovici, insa insista asupra convocarii alegerilor prezidentiale in 2014, potrivit Mediafax.

"Tocmai ne-am intors de la negocieri dificile (cu presedintele Ianukovici), care au scopul de a restabili dreptatea, de a le oferi oamenilor sa traiasca in conditii normale (...). Ianukovici a acceptat multe dintre propunerile noastre. In ce priveste alte propuneri, avem intentii clare si vom incerca sa ajungem la o intelegere", a afirmat Kliciko in fata manifestantilor adunati in Piata Independentei din Kiev.

Potrivit lui Kliciko, presedintele ucrainean a acceptat sa-i amnistieze pe toti manifestantii arestati si sa va modifica legile adoptate la 16 ianuarie si contestate de opozitie.

Ianukovici este gata "sa-i amnistieze si sa-i elibereze pe toti (manifestantii) arestati, sa efectueze pasi pentru a reveni la Constitutia din 2004, sa accepte o remaniere a Guvernului. Momentan, el refuza sa anuleze legile dictatoriale si accepta doar o modificare a acestora", a afirmat Kliciko, liderul partidului Udar.

"Noi cerem sa fie convocate alegeri prezidentiale anul acesta. Suntem dispusi sa continuam negocierile si nu vom ceda in nicio privinta. De asemenea, nu vom ceda in fata provocarilor", a insistat el.

UPDATE 1 Manifestantii reuniti in Piata Independentei din Kiev, precum si cei din cladirile ocupate (primaria si ministerul Agriculturii), vor fi considerati de politie ca apartinand gruparilor extremiste, a preveni sambata ministrul de interne ucrainean, potrivit AFP.

"Lasati radicalii si plecati intr-un loc sigur", a cerut Vitali Zakartchenko intr-un comunicat, explicand ca doi politisti au fost sechestrati de militantii opozitiei si apoi eliberati, cu urme de "tortura".

"Toti cei care vor ramane pe EuroMaidan si in cladirile ocupate vor fi considerati ca membri ai gruparilor extremiste".

Tentativele de solutionare a crizei politice din Ucraina in mod pasnic sunt vane, a declarat sambata ministrul de Interne Vitali Zaharcenko, acuzand manifestantii ca depoziteaza arme, relataeza AFP, citat de Mediafax. Potrivit Reuters, circa 100 de persoane au incercat sa patrunda in cladirea ministerului energiei din centrul orasului.

"A fost o incercare de ocuapre a cladirii. Circa 100 de persoane au venit, inarmati. Am mers la ei si le-am spus ca daca nu parasesc pasnic cladirea, atunci tot sistemul energetic al Ucrainei s-ar putea prabusi", a declarat ministrul energiei, Eduard Stavitski, pentru Reuters, prin telefon.

El a adaugat ca protestatarii au plecat insa i s-a spus ca acestia blocheaza intrarea in cladire, din afara. "Ce se intampla este o amenintare directa la sistemul energetic al Ucrainei", a spus el.

Deja sute de activisti au ocupat cladirea primariei si ministerul agriculturii.

In ciuda promisiunii lui presedintelui Viktor Ianukovici de a remania guvernul si a amenda legile aspre indreptate impotriva manifesatiilor, adoptate recente, in acest weekend sunt programate noi proteste de amploare.

Desi in prezent miscarea "EuroMaidan" este in mare parte pasnica, exista grupuri de activisti radicali care se bat cu politisti, in afara Pietei Independentei.

"Evenimentele care au avut loc in ultimele zile in capitala ucraineana au aratat ca tentativele noastre de solutionare in mod pasnic, fara recurgere (...) la forta, sunt vane", afirma ministrul, citat intr-un comunicat.

"Indemnurile noastre nu sunt ascultate, iar armistitiul este incalcat", a adaugat el, acuzand manifestanti ca "depoziteaza arme" in centrul Kievului.

Ministrul de Interne, a carui plecare este una dintre principalele revendicari ale opozitiei, a afirmat ca reprezentanti ai fortelor de ordine au organizat negocieri cu membri ai opozitiei, fara rezultat.

"Nu au nicio influenta asupra gruparilor care controleaza cladirile ocupate (in special Primaria Kievului si Ministerul Agriculturii) si recurg la forta", a spus el.

Live streaming video by Ustream

Dupa doua zile pasnice, tensiunea a crescut din nou in noaptea de vineri spre sambata pe strada Grusevski, la Kiev, unde confruntari violente, care au avut loc in cursul saptamanii, s-au soldat cu cel putin doi morti.

Manifestantii au incendiat pneuri, pe baricada care ii desparte de fortele de ordine, provocand sambata o coloana inalta un fum gros deasupra capitalei ucrainene.

Ei au aruncat cu cocteiluri Molotov si pavele catre polisisti si fortele antirevolta, care au raspuns cu grenade asurzitoare si gloante de cauciuc.

Ministerul de Interne a afirmat deja, in cursul noptii de vineri spre sambata, ca manifestanti au incalcat armistitiul introdus joi, livrandu-se unor "provocari".

Vineri seara, presedintele Viktor Ianukovici a declarat ca cetateni straini, cu experienta de lupta, care au participat anterior la ostilitati in diferite parti ale lumii, sunt implicati in actiunile radicalilor din Kiev, potrivit RIA Novosti, citat de Agerpres.

"Nu numai ucrainenii sunt implicati (in actiunile extremiste), dar si rezidenti ai altor tari, care au participat la diferite ostilitati regionale si care fac obiectul unor mandate internationale de cautare. Ei s-au baricadat in cladirile invadate. Noi stim ca exista arme acolo", a declarat seful statului ucrainean, indicand ca reprezentanti ai unor grupari radicale si lideri ai unor organizatii de crima organizata au incercat sa intre in ultimul timp in Ucraina, dar ca nu au fost lasati la granita.

Ministerul ucrainean de Interne le-a cerut sambata liderilor "Euromaidanului" (Pietei Independentei) eliberarea politistilor sechestrati vineri seara de catre protestatari.

Doi politisti sunt in prezent sechestrati in cladirea Administratiei municipale din Kiev. Canalele media au relatat vineri ca trei politisti au fost atacati, dintre care unul a putut fi eliberat de fortele de ordine. Acesta din urma a fost injunghiat si s-ar afla in stare grava.

"Ministerul de Interne cere eliberarea imediata a politistilor. In cazul nerespectarii acestei cerinte, politia va fi nevoita sa ia masuri pentru eliberarea lor", se mai spune in text. Oficiali din Ministerul de Interne au negociat intreaga noapte de vineri spre sambata punerea in libertate a politistilor cu unii dintre liderii partidelor de opozitie parlamentare, dar acestia din urma nu i-au putut influenta pe liderii gruparilor radicale din piata.

In acelasi timp, opozitia ucraineana si-ar dori sa atraga parteneri occidentali in negocierile sale cu puterea de la Kiev pentru gasirea unei solutii la criza, dupa cum a declarat Arseni Iateniuk, unul din liderii formatiunii Batkivscina (Patria), in urma intrevederii de vineri cu comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate, Stefan Fule.

"Ceea ce se petrece in tara nu este o criza politica. In prezent, in Ucraina este o criza la nivelul societatii. Pot sa spun in mod clar, fara o mediere din partea partenerilor occidentali, va fi dificil de gasit o rezolvare. Consideram ca negocierile trebuie sa se desfasoare cu implicarea partenerilor nostri occidentali", a declarat Iateniuk, citat de serviciul de presa al partidului sau.

Potrivit acestuia, opozitia sustine crearea unei comisii de ancheta temporare, sub auspiciile Consiliului Europei, pentru investigarea evenimentelor recente din Ucraina, unde in confruntarile dintre manifestanti si politie de saptamana aceasta au murit doua persoane - potrivit autoritatilor, cinci - conform opozitiei.