Presedintele bolivian Evo Morales a anuntat ca una dintre prioritatile ultimului an al celui de-al doilea mandat al sau in fruntea tarii va fi lansarea unui program civil "cu scopuri pasnice", scrie AFP.

Morales, provenit din stanga nationalista si aliat al Iranului, a anuntat acest "program bolivian de energie atomica cu scopuri pasnice" miercuri seara, intr-un discurs sutinut in fata Parlamentului.

"Am decis sa cream o comisie la nivel inalt pentru energie, cu cei mai buni fizicieni si matematicieni din Bolivia, deoarece este vorba de o prioritate strategica a statului", a spus Morales, fara a oferi alte precizari.

De la alegerea sa in 2006, presedintele a militat pentru stranse legaturi cu Iranul, acuzat de comunitatea internationala ca ar efectua un program nuclear militar sub acoperirea celui civil. Cele doua tari au formulat in trecut declaratii comune asupra "dreptului tarilor de a dezvolta energia nucleara civila".

In 2010, La Paz a negat existenta unor acorduri pentru exploatarea uraniului de care dispune aceasta tara andina dupa publicarea, de catre Wikileaks, a unei telegrame diplomatice americane in care era exprimata ingrijorarea fata de legaturile tot mai stranse dintre cele doua tari.

De la ajungerea la putere, Evo Morales a facut din politica energetica una dintre prioritatile sale si a nationalizat deja bogatiile petroliere ale tarii, companiile de electricitate, rafinariile si companii de telecomunicatii.

Primul presedinte de origine amerindiana, Evo Morales va candida in octombrie pentru un al treilea mandat care il va mentine in fruntea tarii pana in 2020.