Partidul Conservator britanic a conchis intr-un raport, publicat miercuri, ca un deputatul al sau, Aidan Burley, a actionat in mod "stupid si jignitor" organizand o petrecere cu tematica nazista in Alpii francezi, in 2011, insa nu este antisemit

Deputatul conservator Aidan Burley a intrat in atentia criticilor dupa ce s-a descoperit ca a participat la o petrecere a burlacilor cu tematica nazista, organizata cu ocazia casatoriei unui prieten al sau, Mark Fournier.

Acesta din urma a fost condamnat marti de justitia franceza la plata unei amenzi de 1.500 de euro pentru port de uniforma si insemne naziste intr-un restaurant din statiunea Val Thorens, in Savoie (sud-estul Frantei). Aidan Burley nu a fost anchetat de justitie, desi a facut rost de uniforma pentru prietenul sau. "Nu exista complicitate in materie de contraventie", a explicat marti Parchetul din Albertville.

Totusi Aidan Burley a fost fortat sa renunte la functia de secretar pentru Transporturi al Camerei Comunelor.

Ancheta interna a Partidul Conservator a conchis ca nu a existat "nicio motivatie politica" in alegerea tematicii petrecerii. "Burley nu este un om rau, nici macar rasist sau antisemit", insa "actiunile sale au fost stupide si jignitoare", a apreciat Partidul Conservator in raport.

La cererea formatiunii sale politice, deputatul va fi trimis intr-o vizita la lagarul de concentare de la Auschwitz si nu va fi vizat de alte masuri disciplinare.