Acum cand manifestatiile impotriva guvernului din Ucraina se reaprind, va prezentam un scurt jurnal de protest scris de colegul nostru din Kiev, jurnalistul de investigatie Vlad Lavrov, care a trait din plin evenimentele de strada din decembrie 2013.

Era in jurul orelor 2:00 pe 11 decembrie, cand, alarmat de vestea unui posibil atac al jandarmeriei, am intrat in cladirea Primariei din Kiev. Situata in inima protestelor care au inceput in capitala inca de la sfarsitul lunii noiembrie, cladirea era folosita de catre protestatari ca spatiu de dormit si spital improvizat.

In interior, aproximativ 200 de barbati- femeilor li s-a cerut anterior sa paraseasca cladirea - se pregateau pentru a face fata atacului iminent. Tocmai terminasera baricadarea scarilor care duceau de la intrare spre sala principala unde se aflau cei mai multi oameni. Calmi si concentrati, purtand casti solide de protectie albe si portocalii, isi lipeau bucati de cauciuc pe antebrate, pe piept, umeri si picioare pentru a se proteja de bastoanele jandarmilor. Asta ii facea sa semene cu samuraii medievali japonezi din filmele lui Akira Kurosawa.

Unul dintre protestatari, un barbat pe la 40 de ani, m-a rugat sa-l fotografiez cu un telefon mobil vechi si zgariat. Parea pregatit pentru orice urmare si se simtea impacat. Poza in fata baricadei tinand cu o mana un banner rosu-negru din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial si cu cealalta mana in dreptul inimii.

Evenimentele din Ucraina au inceput in 21 noiembrie ca un protest impotriva deciziei guvernului de a amana semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeana. In ochii multor cetateni asta ar fi garantat migrarea ireversibila dinspre sfera de influenta a Rusiei spre integrarea europeana.

Citeste tot articolul si comenteaza pe RISE Project