Cu toate ca au trecut sapte ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Bulgaria a reusit sa faca doar progrese limitate in lupta contra fraudei, corputiei si crimei ofganizate, va arata Comisia Europeana in raportul de monitorizare din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe care il va face public miercuri, scrie Novinite. CE ar urma sa anunte, cu aceasta ocazie, ca va continua pentru inca un an monitorizarea, scrie presa locala, facand, totodata, 16 recomandari Bulgariei.

Cele 16 sarcini recomandate de CE Bulgariei vor fi asemenatoare cu cele din raportul anterior, publicat in iulie 2012.

Raportul de monitorizare publicat miercuri va acoperi pentru prima data, o perioada de un an in care la conducerea Bulgariei s-au succedat 3 guverne.

Potrivit Mediafax, raportul de monitorizarea a progreselor din Bulgaria va critica un numar de nominalizari controversate, inclusiv nominalizarea unui presupus "mogul" media controversat, Delian Peevski, deputat din cadrul partidului minoritatii turce Miscarea pentru Drepturi si Libertati (DPS, liberal), ca director al Agentiei de Stat pentru Securitate Nationala (DANS).

Nominalizarea a declansat proteste de strada si solicitarea demisiei Guvernului condus de Plamen Oresarski, sustinut de socialisti.

CE publica rapoarte cu privire la Mecanismul de Cooperarea si Verificare (MCV) de doua ori pe an, prin care monitorizeaza progresele inregistrate de Bulgaria si Romania in domenii considerate problematice, si anume justitie si afaceri interne, in urma aderarii la celor doua foste state comuniste la UE.

Raportul urma sa fie publicat pana la sfarsitul lui 2013, dar a fost amanat pentru ianuarie, afectand aspiratiile ambelor state de aderare la Scehngen.