Guvernul thailandez a declarat marti stare de urgenta in capitala Bangkok si in suburbii, pe o perioada de 60 de zile, in incercarea de a gestiona manifestatiilor violente, izbucnite in urma cu doua luni, prin care se cere demiterea premierului Yingluck Shinawatra, transmite AFP.

Proteste in BangkokFoto: Captura Youtube.com

Din cauza protestelor si a violentelor, "consiliul de ministri a decis sa declare stare de urgenta pentru a face fata situatiei si pentru a aplica legea", a declarat, intr-o conferinta de presa vice-premierul Surapong Tovichakchaikul.

Starea de urgenta "este necesara pentru ca protestatarii au inchis cladiri guvernamentale, banci si s-a produs o agravare a sitiatie, ceea ce a dus la moartea sau ranirea mai multor persoane. Guvernul se vede nevoit sa declare stare de urgenta pentru a tine situatia sub control", a declarat ministrul Muncii, Chalerm Yoobamrung, in cadrul unei conferinte de presa televizate, potrivit Reuters.

Oficialul a precizat, fara a detalia, ca guvernul nu intentioneaza sa incerce sa ii disperseze pe protestatari peste noapte.

Protestele violente din Thailanda reprezinta cel mai recent episod dintr-un conflict de 8 ani dus intre clasa de mijloc din Bangkok si cercurile regaliste, pe de o parte, si sustinatorii premierului Yingluck Shinawatra si a fratelui ei, fostul premier Thaksin Shinawatra, rasturnat de armata in 2006, de cealalta parte. Cea de a doua categorie este reprezentata de o populatie mai saraca si majoritar rurala.

Decretarea starii de urgenta ofera agentiilor de securitate puteri ample de a impune restrictii de circulatie dupa o anumita ora, de a retine persoane suspecte fara a tine cont de anumite prevederi legale, de a cenzura mass-media, de a interzice adunari politice de mai mult de 5 persoane si de a declara parti din tara ca zone cu acces interzis.

Protestele conduse de liderul de opozitie Suthep Thaugsuban au fost declansate de incercarea lui Yingluck de a forta adoptarea unei amnistii politice care i-ar fi permis fratelui ei, Thaksin Shinawatra, sa se intoarca din exil.

Fostul magnat al telecomunicatiilor traieste acum in Dubai pentru a evita o sentinta de inchisoare pentru abuz de putere insa se crede ca miliardarul conduce tara prin guvernul surorii sale. Protestatarii cer eliminarea influentei lui Thaksin Shinawatra printr-o serie de reforme politice pe care insa nu au reusit insa sa le defineasca coerent.

Protestele ameninta cresterea economica a tarii. Mediul de afaceri din Thailanda a dat semne de nervozitate. Kyoichi Tanada, presedintele unitatii thailandeze a Toyota Motor Corp, a declarat in urma cu o saptamana ca nu stie in ce masura producatorul auto japonez va fi dispus sa isi mareasca investitiile in tara in cazul in care criza din tara continua.

Guvernul a evitat in mare parte o confruntare directa cu protestatarii, iar armata, care a organizat 18 tentative de preluare a puterii in 81 de ani de democratie cu perioade problema, a ramas neutra.