Investitorii straini au avertizat guvernul de la Londra ca sunt ingrijorati de o posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, declara secretarul pentru Afaceri, Vince Cable, potrivit The Guardian. Vince Cable a recunoscut ca Guvernul britanic incearca din rasputeri sa reasigure marile companii straine din Marea Britanie si potentialii investitori care sunt ingrijorati de impactul pe care l-ar avea asupra afacerilor lor o iesire din UE.

Secretarul pentru afaceri le-a spus companiilor ca posibilitatea ca Marea Britanie sa paraseasca UE este de 5% dupa ce cancelarul George Osborne a avertizat saptamana trecuta ca Marea Britanie pleaca din UE in cazul in care aceasta nu va trece printr-un proces de reforma.

Intrebat de The Observer daca firmele straine si-au exprimat temerile, Cable a declarat: "Raspunsul este da. Ceea ce le spun (companiilor - n.red) in calitate de ministru al guvernului este ca riscul ca noi sa parasim UE este foarte, foarte mic... si doar incerc sa le ofer asigurari investitorilor straini."

Dupa ce Marea Britanie a renegociat cu Bruxelles competentele sale in UE, conservatorii au promis ca pana la finalul anului 2017, daca vor obtine o majoritate in urmatoarele alegeri generale, un referendum pe tema plecarii din UE.

Cel mai recent sondaj de opinie al The Observer arata ca 52% din publicul britanic in varsta de peste 18 ani ar vota in favoarea iesirii imediate din UE, in timp ce 34% ar vota pentru a ramane in uniune, reprezentand o crestere mica din noiembrie anul trecut cand 50% au declarat ca ar vota pentru iesirea din uniune.

Companiile, inclusiv gigantul american de automobile Ford si rivalul sau japonez Nissan - ambele avand operatiuni in Marea Britanie - au avertizat public ca isi vor reconsidera viitorul in insula in cazul in care aceasta alege sa paraseasca UE.

"Am fost surprins de faptul ca guvernul si companiile japoneze - care in mod normal sunt destul de retinute, nu ies la inaintare - au declarat deschis ca "uite, vrem certitudine", a adugat Cable.

Surse apropiate ambasadelor americane si japoneze din Londra au declarat ca firmele pun din ce in ce mai des sub semnul intrebarii planurile de investitii in Marea Britanie.

Totodata, Confederatia Industriei Britanice (CBI) a avertizat ca o iesire din UE ar putea afecta viitorul global al Marii Britanii. Directorul general al grupului de afaceri , John Cridland, arata ca continuitatea Marii Britanii in UE este cruciala pentru viitorul economic global al Marii Britanii.

"Marea majoritate a companiilor de toate marimile membre CBI exprima o pozitie clara: interesele Marii Britanii sunt cel mai bine servite intr-o UE reformata, mai degraba decat in afara ei, lipsita de influenta."

"Piata unica este o mare poveste de succes al Marii Britanii si a fost un motor al cresterii economice si a locurilor de munca in fiecare colt al tarii dar si pe continent", mai arata directorul general al CBI.

Adam Nathan, director adjunct al grupului de influenta pro-europeana din marea Britanie, arata ca insasi incertitudinea creata de perspectiva unui referendum este suficienta pentru a lucra impotriva Regatului Unit, companiile avand posibilitatea sa isi redirectioneze planurile de investitii sau sa isi localizeze operatiunile europene in alte tari ale uniunii.

"Acum este acolo, pe masa. Conducerile companiilor iau in calcul (o potentiala iesire din UE - n.red.) in stabilirea startegiilor. Daca esti o afacere americana sau japoneza nu iti vei strica somnul analizand o asemnea decizie. Exista alte tari unde te poti instala iar operatiunile pot fi mutate destul de usor. Poate ca nu striga in gura mare o asemenea decizie, dar poate sa insemne, in cele din urma, o pierdere de personal si o pierdere de beneficii pentru lantul de aprovizionare din Marea Britanie", sustine Adam Nathan.