Angajamentul presedintelui american Barack Obama de a reforma operatiunile de colectare a datelor telefonice este "un pas in directia cea buna", dar Uniunea Europeana asteapta realizarea unor actiuni in acest sens, a declarat vineri vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding.

"Comisia Europeana a cerut, in noiembrie, sa fie puse in aplicare actiuni pentru restabilirea incredererii. Declaratiile presedintelui Obama reprezinta un pas in directia cea buna", a comentat Viviane Reding, citata de Mediafax.

"Sunt incurajata de faptul ca cetatenii care nu sunt americani vor putea beneficia de protectie impotriva spionajului, insa astept sa vad concretizarea acestor angajamente cu legi", a adaugat ea.

"Vrem o protectie a datelor", a insistat vicepresedintele Comisiei Europene.

Obama a recunoscut vineri ca sunt necesare "bariere adecvate" pentru programul de colectare a datelor telefonice pus in aplicare de Agentia Nationala de Securitate (NSA).

"Cred in necesitatea unei noi abordari. Este motivul pentru care am ordonat o perioada de tranzitie care va conduce la oprirea Sectiunii 215" din Patriot Act, ansamblu de legi in domeniul securitatii, adoptate in urma atentatelor de la 11 septembrie, a afirmat presedintele american.

Amploarea acestui program dezvaluit de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat in Rusia, a afectat grav relatiile dintre Washington si cativa dintre aliatii sai europeni.