Un atac cu lansator de grenade si cu o masina capcana s-a soldat cu peste zece raniti, vineri, intr-un oras din Caucazul rusesc, in momentul in care presedintele Vladimir Putin asigura oaspetii externi ca s-au luat toate masurile pentru securitatea din timpul Jocurilor Olimpice de Iarna de la Soci, scrie AFP.

"Sarcina noastra in calitate de organizatori este asigurarea securitatii participantilor si a spectatorilor la aceasta sarbatoare sportiva, si facem totul in acest sens", afirma Putin, intr-un interviu acordat la Soci mai multor televiziuni rusesti si straine, cu trei saptamani inainte de deschiderea JO din acest oras de la malul Marii Negre, la poalele muntilor Caucaz.

"Daca ne lasam sa dam dovada de slabiciune, daca ne aratam frica, atunci ii vom ajuta pe teroristi sa-si atinga obiectivele", a subliniat Putin.

Dubla explozie a survenit la putin timp dupa difuzarea unui fragment din acest interviu la televiziunea rusa, la Mahacikala, capitala instabilei republici a Daghestanului, la circa 600 km est de Soci, in cealalta extremitate a Caucazului.

Potrivit fortelor de ordine, citate de agentii, prima explozie a fost provocata de un tir cu lansator de rachete impotriva unui restaurant din oras.

Un sfert de ora mai tarziu, o masina capcana a explodat in momentul in care fortele de ordine au ajuns la locul atacului, ranind mai multi politisti.

Diferite surse citate vineri seara de agentii vorbeau de 11 pana la 14 raniti, dintre care doi sau patru politisti si o femeie la reanimare.

Regiunea este destabilizata si cuprinsa de o rebeliune care s-a islamizat de-a lungul celor doua conflicte succesive din mica republica vecina Cecenia. Daghestanul este afectat regulat de lovituri, atacuri sau confruntari intre gruparile rebele si fortele de ordine, care opereaza aici cu blindate si forte speciale.

Seful rebeliunii, declarat mort

Presedintele cecen, Ramzan Kadirov, anuntase in aceeasi zi ca este sigur in proportie de "99,9%" ca seful rebelilor islamisti din Caucaz, Doku Umarov, este mort.

"Avem inregistrarea conversatiei unor pretinsi 'emiri' care vorbesc despre moartea sa, prezentandu-si condoleantele si discutand despre candidatura unui nou emir. De aceea toate afirmatiile despre amenintarile fata de JO de la Soci sunt absolut nefundamentate", a declarat Kadirov, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul sau oficial si citat de AFP.

O sursa din serviciile secrete rusesti, intrebata de agentia Interfax, a precizat insa ca nu poate confirma decesul acestuia.

"Nu putem confirma ca Doku Umarov a fost ucis. Nu avem aceasta informatie", a afirmat aceasta sursa.

"Emirul Caucazului" si sef al rebeliunii cecene, Doku Umarov a fost declarat mort in mai multe randuri in trecut, fara ca aceasta informatie sa fie confirmata ulterior.

O dovada a mortii sale ar fi o victorie simbolica pentru Rusia, inaintea JO, si in special pentru Vladimir Putin, cel care a lansat in 1999 a doua interventie militara in mica republica separatista.

La sfarsitul anului trecut, doua atentate sinucigase s-au soldat cu 34 de morti la Volgograd, un oras din sudul Rusiei. Atentatele nu au fost revendicate pana in prezent.