Rusia a intensificat, in ultimele saptamani, exporturile de echipamente militare in Siria, inclusiv prin intermediul unor companii de profil din Romania, Bulgaria si Ucraina, in incercarea de a ajuta regimul Bashar al-Assad in luptele cu insurgentii, sustin surse citate de agentia Reuters. Incepand din decembrie 2013, Rusia a intensificat exporturile de echipamente militare in Siria, inclusiv vehicule militare, drone si bombe teleghidate, in incercarea de a sustine regimul Bashar Al-Assad in confruntarile cu insurgentii, precizeaza Reuters, citat de Mediafax.

"Zeci de avioane militare de transport Antonov 124 au adus in Siria vehicule militare, echipamente de supraveghere, radare, sisteme electronice de lupta, piese de elicoptere si bombe teleghidate", precizeaza o sursa din cadrul serviciilor de securitate din Orientul Mijlociu.

"Experti rusi piloteaza drone in Siria pentru a ajuta la localizarea pozitiilor insurgente, pentru analizarea capacitatilor militare rebele si pentru coordonarea bombardamentelor fortelor suobrdonate regimului sirian", explica o alta sursa.

Un specialist din domeniul industriei internationale a comertului cu armament a confirmat intensificarea exporturilor de arme rusesti. "In Siria sosesc echipamente militare, iar Rusia fie le trimite singura, fie preluand echipamente stocate in zone ale Marii Negre precum Bulgaria, Romania sau Ucraina, unde exista un surplus de armament. Furnizorii din regiune nu isi pot permite sa supere Rusia", explica oficialul citat de Reuters.

Expertii care urmaresc transporturile de armament au precizat ca Bulgaria, Romania si Ucraina au stocuri de armament usor de tip rusesc produse in aceste tari pe vremea Uniunii Sovietice.

Purtatorul de cuvant al diplomatiei bulgare a declarat ca Oficiul interguvernamental bulgar nu a autorizat tranzactii de armament cu destinatia Siria.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a comunicat pentru Reuters ca propriul departament pentru controlul armamentului nu a inregistrat si nu a autorizat operatiuni comerciale straine care sa implice echipamente militare cu Siria pentru anii 2013 sau 2014.

Moscova, care incearca sa isi sporeasca influenta diplomatica si economica in Orientul Mijlociu, furnizeaza de mult timp echipamente militare regimului de la Damasc. Insa intensificarea exporturilor ruse de armament intervine intr-o etapa cruciala a conflictului sirian, in contextul conferintei de pace Geneva II si al preocuparilor pe care Occidentul incepe sa il aiba in legatura cu grupurile islamiste radicale din Siria.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si confruntari intre grupuri insurgente afiliate opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilantul violentelor este, potrivit diverselor estimari, intre 100.000 si 120.000 de morti.