Agentia americana de securitate nationala, NSA, colecteaza 200 de milioane de SMS-uri pe zi in intreaga lume, pentru a extrage informatii, scrie joi cotidianul britanic The Guardian, preluat de AFP.

Aceste informatii, dezvaluite in cadrul unei anchete efectuate impreuna cu televiziunea Channel 4 News, se bazeaza pe documente transmise de fostul consultat al NSA Edward Snowden, refugiat in prezent in Rusia.

Ele sunt publicate cu o zi inainte de un discurs al presedintelui american Barack Obama, care va anunta vineri o serie de reforme ale metodelor de supraveghere, ca raspuns la controversa legata de programele americane de spionaj declansata de Snowden.

Programul NSA legat de SMS-uri, care are numele de cod "Dishfire", recupera "aproape tot ce se putea", potrivit documentelor GCHQ, omologul britanic al NSA, citat de Guardian, in loc sa se axeze pe comunicatiile persoanelor care faceau obiectul unei supravegheri.

Cotidianul afirma ca se bazeaza pe un document al NSA datand din 2011, cu titlul "SMS: o mina de aur de exploatat", si care arata ca programul a permis colectarea unei medii de 194 milioane mesaje pe zi in luna aprilie a acelui an.

NSA se foloseste de aceasta baza de date pentru a extrage informatii legate de proiecte de calatorii, contacte, tranzactii financiare ale detinatorilor de telefoane mobile, inclusiv ale oamenilor care nu sunt banuiti de nicio activitate ilegala, potrivit cotidianului.

Agentia americana a sustinut insa ca a fost respectata legea: "Dishfire este un sistem care gestioneaza si colecteaza date SMS culese legal".

"NSA lucreaza activ pentru a elimina datele superflue (ale cetatenilor americani), precum si cele ale strainilor nevinovati, cat mai curand posibil", a mentionat agentia, intr-un comunicat.