Agravarea decalajului dintre cei mai bogati si cei mai saraci este principalul risc cu care se va confrunta omenirea in cursul anilor viitor, avertizeaza joi Forumul Economic Mondial (WEF), care organizeaza in fiecare an celebrul Forum de la Davos, relateaza AFP.

"Decalajul persistent intre veniturile cetatenilor cei mai bogati si cei mai saraci este considerat drept riscul susceptibil sa provoace pagubele cele mai grave in lume in cursul urmatorului deceniu", afirma Formul, in raportul sau anual privind riscurile mondiale prezentat la Londra.

"Priviti ce se intampla cu primavara araba, priviti ce s-a intamplat in Brazilia, priviti la Africa de Sud, oamenii nu mai pot pur si simplu sa suporte", a subliniat Jennifer Blanke, economist sef al Forumului, intr-o conferinta de presa.

Potrivit unui sondaj al WEF, la care au participat peste 700 de experti din intreaga lume, evenimentele meteorologice extreme, somajul, schimbarile climatice si atacurile cibernetice urmeaza pe lista celor mai probabile riscuri de a "provoca un soc sistemic la scara mondiala".

Raportul Forumului Economic - publicat cu o saptamana inaintea celei de-a 44-a editii a Forumului de la Davos, care se va reuni in perioada 22 - 25 ianuarie - citeaza de asemenea crizele bugetare sau o eventuala criza a apei intre riscurile cele mai preocupante, alaturi de riscul crescut al unui "cybergeddon" (o cadere masiva a sistemelor informatice care ar avea consecinte catastrofale pentru economia mondiala).

"Dependenta in crestere" fata de interne si "expansiunea masiva a echipamentelor care sunt interconectate fac ca riscul de cadere a sistemelor informatice sa fie mai mare ca niciodata in 2014", noteaza Forumul.

Cu atat mai mult cu cat in urma "recentelor dezvaluiri legate de supravegherea guvernelor", facute de fostul consultant american Edward Snowden, "comunitatea internationala se arata mai putin dornica sa lucreze in comun pentru stabilirea unor modele de guvernanta care sa remedieze aceasta slabiciune", adauga WEF.