Ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a somat miercuri Uniunea Europeana sa se reformeze, riscand in caz contrar declinul si iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, in urma referendumului pe care Londra a promis ca il va organiza pana in 2017, scrie AFP.

"Este timpul sa schimbam Uniunea Europeana si relatia pe care Marea Britanie o are cu ea inainte de a pune decizia in mainile poporului britanic. Vrem sa ramanem intr-o Europa reformata sau preferam sa iesim?", a afirmat Osborne, la Londra, intr-o conferinta organizata de doua organizatii eurosceptice, Open Europe si Fresh Start Project.

"Europa are o nevoie urgenta de reforme economice. Integrarea zonei euro este necesara pentru ca euro sa supravietuiasca, dar protectia drepturilor membrilor UE care nu au trecut la euro este absolut necesara pentru a prezerva piata unica si a face Marea Britanie sa poata ramane in UE", a subliniat el, evocand in special protejarea City-ului londonez.

"Retragerea noastra dintr-o Europa care ar reusi sa se reformeze ar fi rea pentru Regatul Unit iar iesirea unei tari de talie si importanta mondiale ar fi foarte rea pentru Uniunea Europeana", a continuat acesta.

Potrivit ministrului, "cel mai mare risc economic" cu care se confrunta Europa este "un esec in reforma si renegociere".

"Este acest status quo care condamna poporul Europei la criza economica in curs si la un declin continuu. Alegerea este deci simpla pentru Europa: reforma sau declinul", a apreciat el, citand in special problemele de competitivitate ale Batranului Continent si cheltuielile prea mari cu ajutoare sociale.

Sub presiunea aripii eurosceptice din Partidul Conservator si a partidului populist si anti-european Ukip, premierul David Cameron s-a angajat sa renegocieze relatiile dintre Londra si Bruxelles si sa organizeze, pana in 2017, in cazul in care conservatorii vor fi realesi in 2015, un referendum asupra unei eventuale iesiri a Marii Britanii din UE.

Duminica, Sunday Telegraph a afirmat ca aproape o suta de deputati conservatori britanici i-au cerut lui David Cameron ca Marea Britanie, prin camera inferioara a Parlamentului, sa aiba drept de veto la orice legislatie europeana existenta si viitoare.