Ziaristul american David Satter, un critic de lunga durata al presedintelui Vladimir Putin, a fost expulzat din Rusia pentru cinci ani, o premiera de la sfarsitul razboiului rece, relateaza AFP.

Satter, in varsta de 66 de ani, a comis "incalcari grosolane ale legii rusesti de migratie", se arata intr-un comunicat al ministerului rus al Afacerilor Externe, dupa ce americanul anuntase marti dimineata, din Londra, ca, in timp ce se afla in Ucraina, unde mersese din Rusia, nu a mai putut obtine viza pentru a reveni la Moscova.

"Ii este interzis sa intre in Rusia cinci ani", a precizat ministerul.

"Mi s-a spus ca prezenta mea in Rusia nu este dorita de serviciile de securitate. Nu mi-a fost oferit niciun alt motiv", a adaugat Satter, intr-un e-mail transmis AFP din capitala britanica.

Expresia folosita "este in general utilizata in dosare de spionaj", a comentat acesta ulterior, intr-un interviu pentru televiziunea americana CNN.

"Scriu despre Rusia de patru decenii si nu am auzit niciodata aceasta formula folosita pentru un ziarist, acest lucru inseamna ca suntem in fata a ceva total diferit", a continuat acesta.

David Satter lucra in Rusia, din 2013, pentru Radio Free Europe/Radio Liberty. Fost corespondent Wall Street Journal si Financial Times, este autorul a trei carti despre Rusia si fosta URSS.

Acesta crede ca a fost expulzat din Rusia dupa ce a acoperit, din 21 noiembrie, manifestatiile pro-europene din Ucraina.

Potrivit ministerului rus, "acest cetatean american a stat de facto ilegal in Rusia din 22 in 26 noiembrie 2013".

"In cadrul unei audieri la Tribunalul Taganski din Moscova, in 29 noiembrie, David Satter a fost declarat vinovat de infractiuni administrative. Si-a recunoscut vinovatia. Tribunalul l-a condamnat la o amenda si la expulzarea din Rusia", a sustinut insa ministerul rus.

"Nu am incalcat nicio regula"

"Nu am incalcat nicio regula si am facut totul in conformitate cu instructiunile ministerului Afacerilor Externe", a precizat insa ziaristul, pentru CNN, apreciind ca afirmatiile ministerului urmaresc sa "induca in eroare opinia publica mondiala".

"Vreau sa ma intorc si cred ca isi vor revizui decizia. Nu accept asta", a subliniat el.

Ambasada Statelor Unite la Moscova a fost informata despre actiunea impotriva lui Satter si a trimis un protest diplomatic oficial, a declarat presedintele Radio Free Europe/Radio Liberty, Kevin Close. Reprezentanta diplomatica a cerut, in zadar, explicatii Rusiei.

Aceasta decizie a autoritatilor ruse, care vine inaintea inceputului Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci, in februarie, risca sa tensioneze si mai mult relatiile dintre Washington si Moscova.

Aceasta este una dintre primele expulzari ale unor ziaristi occidentali din Rusia de la finele razboiului rece si prima pentru un ziarist american.

In 2011, corespondentul ziarului britanic The Guardian, Luke Harding, a fost expulzat din Rusia, oficial pentru o infractiune administrativa.