Presedintele Francois Hollande, confruntat cu o puternica scadere de popularitate si cu o situatie economica nefavorabila, a anuntat marti o noua relaxare fiscala, in valoare de 30 de miliarde de euro, pentru intreprinderi, scrie AFP.

"Fixez un nou obiectiv, pana in 2017, pentru intreprinderi si pentru muncitori independenti, se vor elimina cotizatiile familiale. Aceasta inseamna o incarcatura fiscala de 30 de miliarde de euro", a declarat acesta, intr-o conferinta foarte asteptata de toata lumea, in conditiile in care Hollande este in vizorul tuturor dupa revelatiile legate de viata sa privata.

Acesta a confirmat, de asemenea, obiectivul unor economii de 50 de miliarde de euro intre 2015 si 2017.

Franta a pierdut "forta economica", exista o "fuga in viitor" de prea mult timp, a afirmat presedintele socialist. "Este vorba de a merge mai repede, mai departe, de a accelera, de a aprofunda" astfel incat cresterea sa fie "cat mai viguroasa posibil", a adaugat acesta.

Hollande a admis, in fata a peste 500 de ziaristi, ca nu a "castigat inca batalia pentru locuri de munca", dar a apreciat ca "tendinta se contureaza" in ceea ce priveste somajul. El se angajase sa inverseze curba somajului inainte de finele anului 2013.

"Momente dureroase"

In ceea ce priveste viata sa privata, Francois Hollande admis marti ca el si partenera sa traverseaza momente "dureroase" si a promis o clarificare rapida, dupa dezvaluirea unei relatii cu o actrita.

A treia conferinta de presa din mandatul sau ar fi trebuit sa fie consacrata directiilor politice din 2014, dar a fost parazitata inca de la prima intrebare de interesul pentru viata sa privata: Valerie Trierweiler este in continuare prima doamna a Frantei?

"Fiecare om, in viata sa privata, poate traversa incercari. Este cazul nostru, sunt momente dureroase", a raspuns presedintele Frantei.

"Afacerile private trebuie tratate in privat, in intimitatea respectuoasa a fiecaruia (...). Nu este nici locul, nici momentul sa o facem", a adaugat el, precizand ca nu doreste sa mai raspunda la alte intrebari pe acest subiect.

Acesta si-a exprimat insa "indignarea totala" dupa dezvaluirea unei relatii cu o actrita in varsta de 41 de ani, Julie Gayet, de catre revista Closer, pe care nu o va actiona insa in justitie.

Presedintele francez, in varsta de 59 de ani, a promis ca va clarifica situatia cuplului prezidential inainte de vizita in Statele Unite, in 11 februarie.

Valerie Trierweiler, prietena oficiala a presedintelui, internata la cateva ore dupa dezvaluirile din Closer, nu iesise inca din spital, marti.

Daca marea majoritate a clasei politice considera ca legatura sa cu actrita tine in totalitate de viata privata, au aparut intrebari legate de securitatea sefului statului, pe care acesta le-a respins insa.