Fortele americane din Afganistan au impuscat mortal, din greseala, un baiat afgan de patru ani, au anuntat oficiali afgani vineri, un act de violenta care contribuie la deteriorarea relatiilor dintre SUA si Afganistan, scrie Reuters.

Relatiile au fost afectate de refuzul presedintelui Hamid Karzai de a semna un acord bilateral de securitate care ar asigura prezenta militarilor americani in Afganistan dupa retragerea majoritatii trupelor straine anul acesta.

SUA sustin ca militarii americani nu pot ramane fara un acord. Plecarea loc completa va lasa fortele de securitate afgane singure in lupta impotriva talibanilor.

Karzai a cerut ca SUA sa inceteze toate operatiunile militare pe teritoriul tarii sale inainte ca acest pact sa fie semnat, pentru ca aceste operatiuni provoaca decese in randul civililor, care ar putea fi evitate.

"Am solicitat sa se puna capat in mod definitiv operatiunilor militare ISAF/NATO in zone cu case si sate, pentru a evita astfel de atacuri in care copii sau civili nevinovati cad victime", a declarat purtatorul de cuvant al lui Karzai, comentand moartea baiatului.

Un purtator de cuvant al guvernatorului provinciei de sud Helmand a declarat pentru Reuters ca soldatii americani care au baza in aceasta provincie marcata de violenta au impuscat baiatul din greseala miercuri, din cauza vizibilitatii scazute.

Din cauza prafului, "fortele americane aflate acolo au crezut ca este un inamic si au deschis focul", a spus acesta.

Intr-un incident separat, doi membri ai serviciilor americane si un civil au fost ucisi in momentul prabusirii unei aeronava in estul Afganistanului, vineri, a anuntat NATO.