Aitizaz Hasan, adolescentul pakistanez in varsta de 15 ani care a incercat sa isi apere colegii oprind un atacator sinucigas inainte ca acesta sa detoneze o bomba in scoala sa, este considerat un erou pentru faptul ca a salvat viata celor prezenti in unitatea de invatamant din nord-vestul Pakistanului, transmite The Guardian.

In timp ce statea afara drept pedeapsa ca a intarziat la ore, Aitizaz Hasan l-a observat pe barbatul care purta o bomba. Alti doi colegi care se aflau cu el au fugit cand l-au vazut pe atacatorul sinucigas incercand sa intre in scoala, insa Aitizaz a sarit peste el. Aitizaz nu a reusit sa il impiedice sa detoneze bomba. Tanarul a murit ulterior, in spital, din cauza ranilor suferite.

Incidentul s-a produs luni in orasul Hangu din Khyber Pakhtunkhwa.

Hangu are o comunitate mare de siiti, o secta islamica, membrii ei fiind considerati de multe grupari militante drept eretici care ar trebui sa converteasca la credinta majoritatii sunnite sau sa fie ucisi, precizeaza The Guardian.

Se crede ca actiunile lui Aitizaz au salvat numeroase vieti in conditiile in care in momentul respectiv in cladire se aflau circa 2000 de elevi.

"Fiul meu si-a facut mama sa planga, dar a facut ca sute de mame sa nu planga pentru copiii lor", a declarat tatal lui Aitizaz, Mujahid Ali, pentru ziarul Express Tribune.

"Exista o mana de oameni in lume care sunt martiri; eu sunt acum unul dintre acei parintii mandri ai caror fii se numara printre ei", a adaugat tatal adolescentului.

Actiunile lui Aitizaz au fost intampinate cu un val de laude. Pe platformele de social media, adolescentul a fost numit erou national pentru faptul ca s-a opus atacatorului intr-un moment in care majoritatea politicienilor incearca sa negocieze o intelegere cu gruparile militante, o strategie criticata de multi experti in terorism.

"Traim intr-o tara in care un copil a trebuit sa-si dea viata luptand cu un flagel pe care proprii nostri lideri se dau peste cap sa il potoleasca", a scris Zarrar Khuhro, un jurnalist de la ziarul Dawn.

Atacurile sinucigase cu bomba sunt din ce in ce mai frecvente in Pakistan. Un raport facut public la inceputul acestei saptamani de catre Institutul pentru Studii de Pace din Pakistan arata ca atacurile sinucigase au crescut cu 39% in 2013, la un total de 46.