Unul din detaliile observate in fotografiile publicate marti privind vacanta Angelei Merkel in Alpii elvetieni a fost marca schiurilor folosite de cancelar: modelul Germina, originar din fosta Republica Democrata Germana (RDG, de unde provine Merkel) si care nu se mai fabrica din anul 1995, noteaza miercuri ziarul spaniol ABC, citat de Agerpres.

Angela Merkel la schiFoto: Captura video

Un detaliu care a provocat glume privind austeritatea pe care si-o impune Merkel, speculatii ale presei tabloide germane privind posibilitatea ca accidentul sa fie legat de vechimea acestor schiuri sau declaratii de patriotism.

"La 23 decembrie, Angela Merkel a fost vazuta practicand schi fond la Saint Moritz. Suntem mandri ca foloseste modelul Germina. Desi modelul nu este dintre cele mai moderne, sunt schiuri germane", se arata intr-un text publicat pe site-ul fabricantului, potrivit unei stiri difuzate de Deutsche Welle.

Dincolo de anecdota privind schiurile, adevarul este ca Angela Merkel este o persoana cu obiceiuri modeste in privinta vacantelor: vara, cancelarul prefera drumetiile in Tirolul de Sud, iar iarna practica schi fond in mica localitate Engadin din Alpii elvetieni, foarte aproape de Saint Moritz, localitate care atrage multe celebritati europene sau din din alte parti ale lumii. In orice caz, Merkel prefera sa se odihneasca la munte, desi a facut primii pasi ai carierei politice in cadrul partidului sau, CDU, intr-o regiune de coasta precum Mecklemburg, in nord-estul Germaniei.

Mass-media germane, care obisnuiesc sa informeze despre viata privata a lui Merkel (mai ales tabloidele), descriu vacantele cancelarului ca fiind obisnuite, deloc spectaculoase si chiar ieftine. Din fotografiile in care este vazut cancelarul petrecandu-si concediile rezulta ca ea nu prefera locuri costisitoare in strainatate.

Mai putin cunoscuta este preferinta Angelei Merkel pentru mare, despre care informa in octombrie anul trecut tabloidul german Bild Zeitung. Celei mai puternice femei din lume ii place sa stea cateva zile pe insula italiana Isquia, un loc in care merge de 20 de ani. Principalele sale 'distractii' pe insula sunt plimbarile, mesele traditionale italiene (paste, pizza, peste), degustarea vinurilor din regiuni, putin pretentioase, si discutiile cu pescarii locali cu care isi exerseaza cunostintele rudimentare de italiana.