Guvernul turc islamo-conservator a efectuat marti o noua epurare de mare amploare in politie, acuzata ca actioneaza impotriva puterii executive in scandalul de coruptie care zguduie Turcia, pe fondul conflictului de acum deschis cu puterea juridica, scrie AFP.

La trei saptamani dupa raidul anticoruptie care s-a aflat la originea acestui scandalul fara precedent, noul ministru de Interne Efkan Ala a demis din functie nu mai putin de 350 de politisti din Ankara, printre care seful serviciilor insarcinate cu lupta impotriva criminalitatii financiare si a crimei organizate.

Aceasta actiune aduce la 600, potrivit presei turce, numarul inaltilor gradati sau al simplilor ofiteri din fortele de ordine demisi brutal de la inceputul scandalului, in 17 decembrie.

Pe langa aceasta epurare in randul conducerii politiei, premierul Recep Tayyip Erdogan a lansat si o vasta operatiune de preluare a controlului asupra justitiei, acuzata si ea ca participa la un "complot" impotriva sa, cu trei luni inainte de alegerile municipale din 30 martie.

Una dintre principalele institutii juridice ale tarii, Inaltul consiliu al judecatorilor si al procurorilor (HSKY), a lansat marti o noua lovitura impotriva guvernului.

Dupa ce a denuntat public "presiunile" politice asupra magistratilor, aceasta instanta a deschis o ancheta impotriva proaspat numitului sef al politiei din Istanbul, Selami Altinok, suspectat ca le-a ordonat ofiterilor sai sa nu execute un mandat care viza circa 30 de personalitati apropiate puterii.

HSKY a decis de asemenea sa analizeze conditiile in care procurorul care s-a aflat la originea acestei cereri, Muammer Akkas, a fost inlaturat de la instrumentarea acestui dosar.

In ultimele zile, Erdogan, aflat de duminica intr-un turneu de o saptamana in Asia, a acuzat in mai multe randuri politia si justitia din tara sa ca fac parte dintr-un "stat in stat" care ii doreste disparitia.

Chiar daca nu l-a numit niciodata, premierul banuieste confreria predicatorului musulman Fethullah Gulen, foarte influenta in aceste institutii, ca ar principala vinovata in aceasta "banda criminala", potrivit primului ministru.

Razboiul fratricid

Facand parte din aceeasi baza conservatoare si religioasa, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), la putere din 2002, si miscarea "gulenista" au facut lung timp front comun pentru a se impune la putere in statul turc.

Dar, in toamna, confreria a acuzat proiectul de guvern care desfiinta scolile private ce ii asigurau o parte a finantarii.

Procurorii anticoruptie au ordonat marti o vasta operatiune in cinci orase si au arestat inca 25 de persoane. Acestea sunt banuite de frauda si coruptie in marja unei licitatii organizate de societatea publica a cailor ferate (TCDD).

Mai multe zeci de oameni de afaceri, patroni, inalti functionari si alesi publici, printre care si fiii a doi fosti ministri, au fost pusi sub acuzare sau inchisi in cadrul acestui scandal, ceea ce a provocat demisia a trei membri ai guvernului si a precipitat o ampla remaniere ministeriala.

Furtuna provocata de aceasta afacere ingrijoreaza serios mediul economic si afecteaza puternic pietele financiare.

Deja fragilizata de restrangerea politicii monetare americane, care afecteaza toate economiile emergente, moneda si bursa din Turcia au fost lovite din plin.

Dupa ce a atins cel mai redus nivel istoric luni, la 2,19 lire turcesti (TL) pentru un dolar, moneda nationala se tranzactiona marti la 2,1657 TL pentru un dolari, in timp ce principalul indice al bursei din Istanbul (BIST 100) castiga 1% pana la 68.701,88 puncte.

Sase luni dupa manifestatii populare care au zguduit regimul, razboiul civil deschis care imparte azi majoritatea islamo-conservatoare aflata la putere de 11 ani ameninta si viitorul personal al lui Erdogan, care dorea sa se prezinte la alegerile prezidentiale din august 2014.