Un judecator spaniol a pus-o marti sub acuzare pe fiica regelui Juan Carlos, infanta Cristina, sub acuzatiile de frauda fiscala si spalare de bani, deschizand astfel un an ce se anunta negru pentru o monarhie slabita de scandaluri si de problemele de sanatate ale suveranului, scrie AFP.

Este pentru prima oara cand un membru direct al Familiei regale este afectat de ancheta de coruptie care il vizeaza pe Inaki Urdangarin, sotul Cristinei, un fost campion olimpic acuzat de deturnare de bani publici.

Punerea sub acuzare a Cristinei, convocata in 8 martie la tribunalul din Palma de Mallorca, vine intr-un moment foarte nepotrivit pentru regele Juan Carlos, care a sarbatorit duminica 76 de ani si a aparut luni in cadrul unei ceremonii militare, vizibil slabit si ajutat de carje, pentru prima oara in public dupa ce s-a operat la sold, in 21 noiembrie.

Acest an incepe si cu un sondaj dezastruos pentru popularitatea regelui: potrivit unei anchete publicate duminica de cotidianul de centru dreapta El Mundo, 62% dintre spanioli isi doresc sa abdice si mai putin de unul din doi (49,9%) sustine astazi monarhia.

Principele mostenitor Felipe, in varsta de 45 de ani, se bucura insa de opinii bune sau foarte bune in randul a 66% dintre persoanele intervievate.

Casa Regala si-a exprimat "respectul" fata de decizia judecatorului, in timp ce avocatii infantei au anuntat ca vor face recurs.

Judecatorul Jose Castro, care ancheteaza din 2010 acest dosar, a trecut peste opozitia Parchetului prin punerea sub acuzatie a Cristinei, in varsta de 48 de ani, pentru "infractiuni fiscale prezumtive si spalare de bani", legate de activitatile frauduloase prezumtive ale sotului sau.

Aceasta procedura era ceruta de asociatia de extrema dreapta Manos Limpias, celebra pentru a se fi afla la originea altor procese rasunatoare, precum cel din 2012 al fostului judecator Baltasar Garzon.

In aprilie 2013, judecatorul a inculpat-o pentru prima oara pe infanta, la acea vreme pentru trafic de influenta, dar aceasta decizie a fost anulata in urma recursului Parchetului, care a considerat ca nu exista dovezi suficiente.

Judecatorul, un magistrat reputat pentru integritate si obstinatie, a deschis ulterior o noua ancheta, incercand sa stabileasca daca fata regelui a avut legaturi cu acuzatiile aduse sotului sau. Acesta a analizat minutios declaratiile de impozite si conturile bancare ale infantei.

Inaki Urdangarin, un fost campion olimpic la handbal reconvertit in om de afaceri, in prezent in varsta de 45 de ani, este suspectat ca a deturnat 6,1 milioane de euro din bani publici impreuna cu asociatul sau, Diego Torres.

Acesta ar fi trecut prin institutul Noos, o societate cu scop nonprofit pe care o prezida intre 2004 si 2006, contracte cu autoritatile regionale din Balneare si Valencia pentru organizarea si promovarea unor congrese legate de sport.

Or Cristina era la acea vreme membru in comitetul de conducere al Noos. Ea detinea in proportie de jumatate, cu sotul sau, societatea Aizoon, banuita ca a servit drept paravan in deturnarile de bani anchetate de judecator.