Zeci de mii de susținători ai opoziției ucrainene s-au adunat duminică în Piața Independenței din Kiev, cu toate că liderii celor trei partide de opoziție din Ucraina declaraseră inițial că nu vor desfășura nicio acțiune înainte de Crăciun, care se sărbătorește în Ucraina la fel ca în Rusia pe stil vechi la 7 ianuarie, informează duminică agenția de presă ITAR-TASS, citata de Agerpres.

Conform mass-media ucrainene, la miting au participat mai multe zeci de mii de oameni, iar după încheierea sa, în jurul orelor 16.00, majoritatea s-au întors la casele lor, în piață rămânând totuși peste 3.000.

De la sfârșitul lunii noiembrie, în fiecare duminică în Piața Independenței din Kiev se desfășoară ample manifestații, care adună mii chiar și zeci de mii de persoane care cer autorităților reluarea procesului de integrare europeană, demisia guvernului și pedepsirea celor vinovați de utilizarea forței împotriva demonstranților.

Adresându-se manifestanților, liderul partidului de opoziție Udar, Vitali Kliciko, a chemat duminică la o "grevă generală" pe întreg teritoriul Ucrainei. "Autoritățile ne-au făcut să ne ridicăm la luptă pentru drepturile și demnitatea noastră. Nu avem de gând să renunțăm până când nu vom fi auziți", a spus el.

Potrivit lui, o schimbare completă a puterii în Ucraina ar trebui să se producă pe calea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate. În condiții de criză profundă, a declarat Kliciko, "regimul actual demonstrează că nu vrea să asculte oamenii și recurge la provocări, represiune și intimidare", continuând să ducă o politică "antipopulară, făcând economii pe seama plăților sociale și neplătind salariile restante".

Arseni Iațeniuk, liderul facțiunii parlamentare a partidului Batkivșcina (al fostului premier Iulia Timoșenko) a declarat sâmbătă mass-media locale că la alegerile prezidențiale prevăzute în martie 2015 vor candida trei lideri ai opoziției pentru fotoliul suprem în stat, în pofida dorinței simpatizanților opoziției de a fi desemnat un singur candidat din partea forțelor de opoziție.

"În primul tur de scrutin vor participa liderii celor trei partide de opoziție (Iațeniuk, din partea Batkivșcina, Kliciko, din partea Udar, și Oleg Tiagnibok, din partea Svoboda), conform unei decizii luate în mai 2013", a indicat acesta, adăugând că cele trei partide de opoziție au semnat un acord conform căruia la al doilea tur de scrutin va participa un singur candidat al opoziției.

"Am decis în mod clar: cel care va obține rezultatele cele mai bune va primi întregul sprijin al forțelor de opoziție în al doilea tur de scrutin", a mai spus Iațeniuk, în timp ce presa rusă relata recent că cea care se opune unei singuri candidaturi din partea opoziției la alegerile prezidențiale este Iulia Timoșenko.