Mii de persoane au manifestat din nou, duminica, in capitala Thailandei, pentru a cere demisia guvernului. Manifestantii au promis ca vor bloca in totalitate Bangkokul incepand cu 13 ianuarie, intr-un nou episod al crizei care dureaza de peste doua luni si care a provocat moartea a opt persoane, anunta Agerpres.

Protestatarii intentioneaza sa instaleze scene in totul orasul, sa blocheze intersectiile importante, sa impiedice accesul functionarilor la locurile de munca si sa taie apa si curentul electric in cladirile oficiale, precum si la locuintele premierului Yingluck Shinawatra si ministrilor sai.

"Acesta este primul nostru mars de protest din noul an, pentru a da startul actiunilor din 13 ianuarie", a declarat Anchalee Paireerak, o purtatoare de cuvant al miscarii de opozitie.

Opozantii fata de guvernul lui Shinawatra, care au reunit peste 150.000 de persoane pe zi inainte de scurta pauza pentru Anul Nou, il acuza pe premier ca este marioneta fratelui sau Thaksin, pe care acestia il detesta, cerand distrugerea a tot ce ei denumesc "sistemul Thaksin".

Fostul premier Thaksin Shinawatra, inlaturat de la putere prin lovitura de stat din 2006, ramane, in pofida exilului sau, personajul cel mai detestat, dar si cel mai iubit din Thailanda, divizand aceasta tara intre masele rurale si defavorizate din Nord si Nord-Est, care il adora, si elitele din Bangkok, care il considera o amenintare la adresa monarhiei.

In incercarea de a dezamorsa criza politica, Yingluck, aflat la putere din vara lui 2011, a dizolvat parlamentul si a convocat, pentru 2 februarie, alegeri anticipate, in care partidul sau este dat drept favorit. Insa principalul partid al opozitiei, Partidul Democrat, a anuntat ca va boicota scrutinul, iar manifestantii au promis ca vor impiedica votul.