O statuie a liderului revolutionar rus Vladimir Lenin a fost daramata in sudul Ucrainei, a anuntat sambata politia regionala, informeaza RIA Novosti. Autoritatile descriu incidentul drept un nou exemplu de vandalism, parte a unui val de astfel de atacuri asupra monumentelor care il reprezinta pe fostul lider sovietic.

Statuia a fost daramata vineri noapte de persoane necunoscute si s-a rupt in doua bucati in mometul prabusirii, a precizat politia din orasul Ivanovo - Andreyevo, din sudul regiunii Odesa, precizand ca autoritatile au fost informate de "infractiune" de catre un membru al consiliului local.

Potrivit legislatiei ucrainiene, deteriorarea sau distrugerea monumentelor istorice sau culturale se pedepseste cu inchisoare de la doi la cinci ani.

Mai multe statui ale lui Lenin din intreaga tara au fost vandalizate de la inceputul lunii decembrie, pe fondul protestelor impotriva deciziei guvernului de a respinge un acord de liber schimb cu Uniunea Europeana optand, in schimb, pentru o apropiere de Rusia.

Una dintre primele si cele mai notabile astfel de acte au avut loc in capitala tarii, Kiev, pe 8 decembrie, cand o statuie reper a fondatorului Uniunii Sovietice a fost daramata si decapitata de manifestantii pro- europeni, actul fiind o respingere simbolica a influentei ruse. O alta statuie a liderului sovietic a fost distrusa cateva ore mai tarziu in orasul sudic Kotovsk.