Vanzarea fara restrictii a masinilor noi a inceput vineri, in Cuba, dupa o jumatate de secol de restrictii impuse de regimul comunist, dar la niste preturi astronomice, scrie AFP.

Astfel, un Peugeot 4008 era scos la vanzare la un pret de 239.500 de dolari la dealerul Sasa din Havana, in timp ce marca franceza ofera un pret de catalog de 34.150 euro (46.000 dolari).

Sunt propuse spre vanzare si masini la mana a doua, provenite in general din parcul de autovehicule al statului, dar si aici preturile sunt descurajante: la dealerul Cimex un Hyundai Sonata 2010 era oferit la pretul de 60.000 de dolari iar un Volkswagen Passat din acelasi an la 67.500 dolari.

"Ma gandeam sa-mi cumpar o masina, am circa 20.000 de dolari, dar este imposibil", spune Dorian Lopez, in timp ce consulta lista de preturi afisata de Sasa, in sud-vestul capitalei cubaneze.

"Cu preturile astea, nu numai ca nu pot sa cumpar, dar nici macar nu pot sa visez", se lamenteaza muzicianul Alfred Thompson, in fata dealer-ului Cimex din cartierul Miramar, in vestul Havanei.

"E monstruos, spun ca masinile sunt la vanzare in Cuba, dar e o lipsa de respect fata de oameni, nimeni nu poate cumpara la aceste preturi, e imposibil", spune si Bernardo Garcia, un sofer in varsta de 35 de ani.

Vanzarea libera a masinilor a fost anuntata in 19 decembrie de guvernul cubanez pentru a raspunde unei "noi situatii economice" si pentru a sustine un parc auto redus, format in proportie de doua treimi din vechile masini americane din anii 50 si din cele sovietice din anii 70 si 80.

Decretul care anunta inceputul vanzarilor, publicat marti, prevedea intrarea in vigoare a unui sistem de taxe care ar fi urmat sa majoreze cu circa 50% preturile de import ale masinilor.

Noua legislatia elimina "scrisorile de autorizare" livrate in fiecare an catorva mii de cubanezi privilegiati, pentru a le permite achizitionarea unei masini.

"Am fost inselati la modul mizerabil, sunt doi ani de cand am primit scrisoarea, dar e pentru milionari, nu pentru popor", acuza Mayra Echarpe, 57 de ani, sef de personal la Centrul national al muzicii populare din Havana.

Dupa autorizarea, in 2011, a vanzarii de masini la mana a doua intre persoanele fizice, posibilitatea de a putea cumpara masini noi era una dintre principalele solicitari ale populatiei din Cuba, unde salariul mediu lunar este de 20 de dolari.