Bilantul celor doua atentate care au afectat orasul Volgograd, din sud-vestul Rusiei, a urcat la 33 de morti, au anuntat marti autoritatile locale. "O victima a exploziei produse la gara in 29 decembrie a murit in aceasta noapte la spitalul din Volgograd, iar numarul mortilor a ajuns la 18", a declarat pentru agentia Interfax un purtator de cuvant al Ministerului local pentru Situatii de Urgenta, Dmitri Ulanov. Aceeasi sursa a adaugat ca bilantul atentatului de luni impotriva unui troleibuz a ajuns la 15 morti.

Un bilant precedent anunta 31 de morti: 17 in urma exploziei de duminica de la gara centrala din fostul Stalingrad si 14 in urma celei de luni dimineata, produsa la o ora de varf, intr-un troleibuz.

Presedintele Vladimir Puti a ordonat consolidarea masurilor de securitate in toata Rusia dupa aceste atentate, nerevendicate si atribuite unor kamikaze, cu aproape o luna inaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci.

Kremlinul a facut din aceste jocuri o prioritate nationala si a investit miliarde de dolari in infrastructura la Soci pentru a pregati aceasta statiune balneara situata la poalele Caucazului.

Liderul rebeliunii islamiste din Caucaz, Doku Umarov, a facut apel, in iulie, intr-o inregistrare video, la atacuri pentru a impiedica "prin toate mijloacele" desfasurarea Jocurilor Olimpice.