Premierul ucrainean Mykola Azarov a calificat "fara sens" sondajele de opinie efectuate in ultimul timp pe tema aderarii tarii sale la Uniunea Europeana, declarand transant ca "nimeni nu a invitat Ucraina sa adere la UE", a relatat agentia de presa Itar-Tass, citata de Agerpres.

"La momentul actual, se desfasoara o multitudine de cercetari sociologice ale caror rezultate sunt analizate in diverse conferinte de presa si dezbateri", a afirmat premierul ucrainean, indicand ca, potrivit unora dintre acestea, 45% dintre ucraineni se pronunta pentru aderarea la UE, in timp ce 35% sunt favorabili alaturarii la Uniunea vamala formata din Rusia, Kazahstan si Belarus.

"Cel mai interesant aspect este faptul ca, in realitate, nimeni nu invita Ucraina sa adere la Uniunea Europeana", a scris premierul ucrainean pe pagina sa de Facebook.

"Prin urmare, intrebarea este lipsita de sens. Acesta poate fi parafrazata astfel: 'Doriti sa aderati, cand, de fapt, nu sunteti invitati?'", a scris Azarov, indicand ca si aceste sondaje se inscriu in diversele speculatii cu privire la integrarea europeana a Ucrainei.

Cu toate acestea, oficiali europeni au declarat in repetate randuri ca usile UE sunt deschise pentru Ucraina, desi Acordul de asociere nu contine clar o invitatie de aderare la Uniunea Europeana.

In acelasi timp, dupa cum informeaza Ria Novosti, presedintele ucrainean Viktor Ianukovici i-a cerut premierului Mykola Azarov sa fie trasi la raspundere oficialii guvernamentali care au redactat textul Acordului de asociere la UE.

"Acei oficiali care nu au reusit sa efectueze procedurile necesare si sa se puna de acord cu asociatiile de producatori, nu au organizat dezbateri relevante si nu au informat pentru a atinge nivelul de intelegere necesar cu privire la integrarea europeana trebuie sa fie trasi la raspundere", a declarat Ianukovici, intr-o reuniune a Consiliului Regiunilor, adresandu-se prim-ministrului, ceea ce a relansat speculatiilor cu privire la o remaniere de guvern la Kiev.

Seful statului a subliniat ca la baza interactiunii Kievului cu UE trebuia sa stea in primul rand interesele nationale ale tarii sale. "Sunt convins ca, dupa o perioada de neintelegeri, partenerii nostri europeni ne vor sprijini si vom merge mai departe" pe drumul european, a mai spus presedintele Viktor Ianukovici, care insista asupra compensarii de catre Bruxelles a pierderilor ce vor fi suportate de Ucraina in perioada de implementare a Acordului de liber schimb cu UE.

Guvernul de la Kiev a anuntat, pe neasteptate, la 21 noiembrie ca a decis suspendarea pregatirilor pentru semnarea Acordului de asociere la UE, explicand ca aceasta prezinta riscuri mari si pierderi enorme pentru economia ucraineana. Semnarea acordului, care trebuia sa intervina la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, nu a mai avut loc.

Cu toate acestea, autoritatile ucrainene sustin ca au luat doar o pauza si intentioneaza sa semneze acordul cu UE atunci cand acest lucru va fi in beneficiul Ucrainei.

De la sfarsitul lunii noiembrie, in Ucraina continua actiunile de protest ale manifestantilor proeuropeni, suporteri ai opozitiei, in timp ce autoritatile ucrainene continua politica apropierii de Rusia. Recent, Moscova a acordat Kievului prima transa de 3 miliarde de dolari dintr-un ajutor financiar de 15 miliarde de dolari si a anuntat o reducere temporara cu o treime a pretului la gazele livrate tarii vecine, de la peste 400 de dolari la 270 de dolari mia de metri cubi de gaze.