Premierul turc Recep Tayyip Erdogan i-a denuntat din nou, sambata, pe judecatorii aflati la originea scandalului politico-financiar fara precedent care ameninta guvernul sau, acuzandu-i ca "lucreaza cu anumite grupuri criminale" pentru a "compromite oameni nevinovati", transmite AFP.

"Unii magistrati, din pacate, actioneaza concertat cu anumite grupuri criminale si in colaborare cu unele institutii de presa pentru a compromite oameni nevinovati, divulgand documente confidentiale", a afirmat Erdogan, in timpul unei alocutiuni sustinute in fata sustinatorilor sai, la Manisa (vest).

"Noi dorim unitatea, solidaritatea. Anumite miscari, institutii media si cercuri de afaceri sau politice au orchestrat, din Turcia, acest complot odios", a mai spus el in cursul acestei reuniuni publice organizate de formatiunea sa, Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP).

Erdogan a acuzat astfel din nou "o banda din interiorul statului" ca este la originea anchetei care i-a constrans pe trei dintre ministrii sai sa demisioneze.

Premierul turc vizeaza, fara a o nominaliza, miscarea predicatorului musulman Fethullah Gulen, care, dupa ce i-a fost aliat multa vreme, a intrat in razboi cu guvernul sau pentru a denunta un proiect de suprimare a scolilor private.

"Aceste actiuni nu vizeaza AKP, ci Turcia", a insistat el, adaugand ca "ei nu pot accepta ideea ca Turcia se dezvolta".

Aflat la putere din 2002, Erdogan se confrunta in prezent cu un scandal politico-financiar fara precedent, care ii fragilizeaza autoritatea, cu trei luni inainte de alegerile municipale.