Consiliul de Stat din Turcia, cea mai inalta jurisdictie administrativa a tarii, a blocat vineri un decret guvernamental controversat, care obliga politia sa informeze conducerea ierarhica inainte de orice arestare, in contextul in care tara este zguduita de o criza politico-economica majora, relateaza AFP.

O circulara publicata duminica trecuta prevedea obligatia ca functionarii din politie sa-si informeze superiorii ierarhici inainte de a efectua perchezitii si arestari ordonate de justitie. Aceasta masura a fost vazuta drept un mijloc pentru guvernul islamo-conservator, vizat de o serie de anchete de coruptie, de a controla politia.

Consiliul de Stat a decis sa suspende punerea in aplicare a acestui decret, contestat de juristi si de opozitia parlamentara, intrucat "ar putea provoca daune ireparabile" in functionarea statului, a apreciat institutia, potrivit site-ului ziarului turc Hurriyet.

Premierul islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan se confrunta cu cea mai grava criza de la venirea formatiunii sale - Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) - la putere, in 2002.

Pentru a replica unei vaste operatiuni anticoruptie desfasurate la 17 decembrie, care a stirbit in mod considerabil imaginea sa si a anturajului sau, Erdogan a lansat o epurare fara precedent in cadrul politiei, pe care a acuzat-o ca nu l-a pus la curent cu vasta ancheta de coruptie.