Sute de ucraineni au protestat joi la Kiev, in fata Ministerului de Interne, pentru a denunta agresiunea comisa asupra jurnalistei de opozitie Tetiana Cernovil. Manifestantii au afisat fotografii cu fata desfigurata a tinerei ziariste, scandand "Zakharchenko (Vitali Zakharchenko, ministrul de Interne), demisia!", relateaza AFP.

Protestatarii ucraineni tin fotografiile jurnalistei batuteFoto: Agerpres/AP

Alti protestatari agitau portrete rasturnate ale presedintelui Viktor Ianukovici, cu inscriptia "lovitura de stat".

Alte cateva sute de persoane au manifestat in fata casei ministrului Vitali Zakharchenko, a relatat site-ul de stiri Ukrainska Pravda. Pe una dintre pancartele acestora se putea citi: "Jos cu calaul!".

Tetiana Cernovil, jurnalista la publicatia online Ukrainska Pravda, care scrie articole critice la adresa presedintelui Viktor Ianukovici si se afla totodata in prima linie a miscarii pro-europene, a fost batuta cu salbaticie in noaptea de marti spre miercuri de doi necunoscuti. Ea are nasul spart, sufera de comotie cerebrala si de multiple traumatisme, a scris Ukrainska Pravda, publicand si fotografii ale jurnalistei dupa agresiune.

Agresiunea a avut loc la Borispol, suburbie a capitalei Kiev, unde Tetiana Cernovil a fost fortata sa opreasca automobilul pe care il conducea dupa ce acesta a fost lovit de mai multe ori de o alta masina din spate, care o urmarea de mai mult timp si in care se aflau doi barbati. "Am incercat sa fug, dar m-au prins si au inceput sa ma loveasca in cap. M-au batut doi barbati", a declarat jurnalista.

Potrivit colegilor sai, Tetiana Cernovil si-a petrecut ziua de marti fotografiind casa ministrului de interne Vitali Zakharchenko si pe cea a procurorului general Viktor Psonka, doi reprezentanti ai actualului regim de la Kiev carora opozitia proeuropeana le cere demisia.

Ministrul de interne este acuzat de a fi responsabil de represiunea violenta impotriva manifestatiei de la 30 noiembrie, soldata cu zeci de raniti, in timp ce procurorul general este acuzat de incercarea de "a acoperi crimele" politistilor.

Doi dintre atacatorii ziaristei ucrainene au fost retinuti

Politia ucraineana a identificat trei persoane implicate in atacarea jurnalistei Tetiana Cernovil si doua au fost retinute, a declarat Ministerul de Interne ucrainean pentru agentia Ukrinform, care a precizat ca au fost deschise dosare penale in acest caz, citeaza Agerpres.

Potrivit agentiei citate, presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a cerut ministrului de interne Vitali Zakharchenko si procurorului general Viktor Psonka sa ia masurile necesare pentru a investiga cazul.