Doi ministri turci au demisionat miercuri, dupa ce fiii lor au fost arestati preventiv intr-un caz de coruptie, relateaza Reuters.

UPDATE 16.00 Si ministrul mediului, Erdogan Bayraktar, cel de-al treilea membru al cabinetului de la Ankara ce are un fiu arestat preventiv in aceasta ampla ancheta, si-a anuntat demisia ulterior. El a facut un apel si la premierul Erdogan sa demisioneze.

"Pentru binele acestei natiuni si a tarii, cred ca prim-ministrul ar trebui sa demisioneze", a declarat ministru mediului pentru NTV News.

Ministrul de interne Muammer Guler si cel al economiei Zafer Caglayan au fiecare un fiu in randul celor 24 de persoane arestate pe 17 decembrie intr-o vasta ancheta de coruptie in care este implicat seful bancii de stat Halkbank. Ambii spun ca ei nu sunt implicati si ca fiii lor sunt nevinovati.

"Am demisionat din functia de ministru al economiei pentru a ajuta adevarul sa iasa la iveala si sa impiedic acest scenariu care a avut un impact asupra copilului meu si colegilor mei apropiati, printre altii," a spus Caglayan intr-un comunicat.

La randul sau, intr-un comunicat separat, Guler a numit afacerea "un aranjament murdar impotriva guvernului, partidului si tarii".

Premierul Recep Tayyip Erdogan a raspuns acestei investigatii destituind politistii implicati.

Presedintele Abdullah Gul a promis marti ca ancheta va fi judecata in tribunale independente.

Saptamana trecuta, la ordinul procurorului din Istanbul, cateva zeci de agenti ai directiei finante de la securitatea nationala au arestat in zori, in metropola turca si in capitala Ankara, cel putin 49 de persoane suspectate de coruptie, spalare de bani si legaturi cu o serie de licitatii pentru constructia de locuinte sociale.

Printre suspectii arestati se numara directorul general al marii banci publice Halk Bankasi, Suleyman Aslan, magnatul lucrarilor publice Ali Agaoglu si mai multi oameni de afaceri din sectorul imobiliar, aflat in plin avant in Turcia.

Politia a refuzat sa faca cel mai mic comentariu asupra acestei operatiuni, la fel ca si guvernatorul Istanbulului, Huseyin Avni Mutlu.

Dar numerosi observatori au facut imediat legatura cu conflictul de acum deschis care il opune de cateva saptamani pe premierul islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan foarte influentei organizatii a predicatorului musulman Fetullah Gulen.

Chiar Erdogan a dat apa la moara acestor speculatii denuntand, cu ocazia unei vizite la Konya (centrul tarii), "amenintari" si "aliante nebunesti", fara a face insa o referinta explicita la raidul politiei.

"Nu vom ceda la nicio amenintare atat timp cat sunteti in spatele meu", a spus acesta, in fata suporterilor Partidului Dreptatii si Dezvoltarii (AKP).

"Turcia nu este o republica bananiera sau un stat tribal de mana a treia", a continuat seful guvernului, adaugand ca "nicio persoana, fie ca este in interiorul sau in afara tarii mele, nu poate perturba sau intinde o capcana tarii mele".