La sase luni de la primele dezvaluiri asupra programului de supraveghere al Agentiei Americane de Securitate (NSA), care au determinat Statele Unite sa-si revizuiasca politica de securitate, Edward Snowden spune ca misiunea sa a fost indeplinita, scrie AFP.

In primul interviu tete-a-tete cu un ziarist al Washington Post de la sosirea, in iunie, in Rusia, unde a obtinut azil, Edward Snowden se declara satisfacut ca a reusit sa informeze publicul despre masiva supraveghere a internetului si a comunicatiilor telefonice practicata de guvernul american.

"Pentru mine, in termeni de satisfactie personala, misiunea a fost deja indeplinita", spune acesta, in interviul realizat la Moscova.

"Am castigat deja", subliniaza fostul analist. "De la momentul in care ziaristii au putut sa-si faca treaba, tot ceea ce am incercat sa fac a fost justificat".

"Deoarece, aduceti-va aminte, nu am vrut sa schimb societatea. Am vrut sa ofer societatii mijloacele de a decide pentru ea insasi".

Colectarea de date de catre NSA a crecut de o maniera spectaculoasa dupa atacurile din 11 septembrie 2001, din New York.

Presedintele Barack Obama, care urmeaza sa se pronunte intr-un discurs asupra acestui subiect in ianuarie, a calificat vineri drept "necesara si importanta" dezbaterea despre rolul NSA si ca intentioneaza sa modifice vastele capacitati de spionaj care au starnit critici legate de afectarea vietii private.

Un panel de juristi si de specialisti in informatii constituit de Casa Alba a recomandat reducerea puterilor agentiei si a propus schimbari in 46 de puncte, apreciind ca s-a mers prea departe in supravegherea terorismului.

In plus, un judecator federal a apreciat ca interceptarile rutiniere ale telefoanelor cetatenilor americani de catre NSA sunt probabil neconstitutionale.

Snowden a fost intervievat de Barton Gellman, un ziarist al Washington Post care a primit informatii de la fostul angajat al NSA. Primele dezvaluiri au fost publicate de Post si Guardian in iunie.

"A fost destins si insufletit in cursul celor doua zile de conversatii practic neintrerupte, daca nu luam in calcul pauzele de hamburgeri, paste, inghetata si pateuri rusesti", a afirmat Gellman, referitor la Snowden.

Tanarul american de 30 de ani, acuzat de spionaj si furt de documente guvernamentale, nu considera ca a fost neloial.

"Nu am incercat sa cobor NSA, am incercat sa imbunatatesc NSA. Am lucrat intotdeauna pentru NSA, chiar si in acest moment. Da sunt singurii care nu o inteleg", sustine el.

Snowden, care lucreaza in prezent pentru site-ul VKontakte, Facebook-ul rusesc, ar fi furat circa 1,7 milioane de documente, a caror publicare periodica in presa internationala a provocat numeroase tensiuni internationale intre Statele Unite si aliatii sai.